Голямо дарение за църквата в село Горна Секирна направи импресариото И. Григоров, който изкарал парите от концерти с родни звезди

Огромно дарение получава църквата “Свети Архангел Михаил” в брезнишкото село Горна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

Дарението се прави от импресариото от Горна Секирна Иван Григоров. Средствата са в размер на 5 000 лева и са предназначени за изографисване и реставриране на малкото съхранени до наши дни стенописи. Парите са изкарани с честен труд от участията на импресариото по концерти и мероприятия в страната и чужбина.

Проведени са разговори и е извършен оглед на храма от художника от Перник Красимир Асенов, който ще извърши изографисването и реставрирането на стенописите. Първото, което ще бъде изобразено в църковната зала, ще в образът на свети Архангел Михаил. След това ще бъдат изобразени и други духовни образи с останалите средства от дарението, поясни за Zapadno.com кметският наместник на селото Румен Николов.

Храм “Свети Архангел Михаил” е изграден през 1884 година, но се знае малко за него, тъй като са останали малко църковни документи. Камъните, с които основата на църквата е изградена, са докарани с волове от Кожинска река.

В новата история на храма през 2019 година беше извършен ремонт на покрива на църквата със средства
по Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. Това беше и важна стъпка за съхраняването на 1939-годишния храм. През пролетта на 2021 година храмът премина от Радомирска духовна околия към Трънска духовна околия, в която попадат останилите църкви в Брезнишко.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...