Заслужена почит за герой от Граово: Хора от Брезнишко се срещнаха с наследници на опълченец – СНИМКИ

Историческа среща се състоя в центъра на брезнишкото село Сопица в предпоследния ден на месец май. По време на срещата се състоя открит “Час на класа” в местното народно читалище “Светлина-1932”, предаде репортер на Zapadno.com.

Срещата и “Часът на класа” се проведоха по инициатива на четвъртокласни и осмокласници от средно училище “Васил Левски” в град Брезник и ръководителя на клуба “Пътешественици в историята на Граово” Аниела Асенова. Учениците от IV “б” и VIII “б” клас бяха придружени от своите класни ръководители Ваня Иванова и Стела Панова. Съдействие за провеждането на мероприятието оказаха читалището и кметство на село Сопица, както и колектива на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” и ръководството на гимназията в Брезник. На събитието присъстваха сопичани и гости на селото, сред които заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, секретарят на общинската администрация Иванна Венева и младши експерт по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към oбщина Брезник Румяна Кръстева.

Темата на “Часа на класа” беше историята на опълченеца от село Сопица Крум Апостолов, който е роден през 1888 година. Загива на 3 юли (по стар стил) 1907 година на връх Ножот в днешна Северна Македония по време на кръвопролитно сражение. До наши дни почти не е достигнала информация за опълченеца, с когото сопичани трябва да се гордеят, тъй като е дал живота си срещу настъплението на турци в македонските територии. “Идеята е да продължим да разкриваме нови имена на видни хора от Граово, които са допринесли за историята със своите дела. Сега започваме с Крум Апостолов. Това е отдавнашна моя мечта с идването си в село Сопица, защото когато поемах пети клас и винаги ги водих тук. Това село е страхотно, хората доста много добре винаги ни посрещат. При тези посещения научих за Крум Апостолов, но не успях да събера информация с предишните пътешественици, защото все мислих, че музеят в Брезник или Държавният архив в Перник ще имат нещо. Но разбрах, че няма никаква информация за него и с осми клас, избрах си един много труден клас, само момчета. Срещнах се с тях в “Час на класа” и им разказах малко за героичния подвиг на тези млади момчета. Казах, че имам представител от Граово в битката, като знаех само за Крум Апостолов”, сподели ръководителят на клуб “Пътешественици в историята на Граово”, историк и местен краевед Аниела Асенова. Така стартирала работата по издирване на данни за опълченеца Крум Апостолов.

В Държавния военен архив във Велико Търново не била открита информация. По интуиция Аниела Асенова решила за провери Държавния архив във Враца, за когото чула, че разполага с данни за опълчения. След проведен телефонен разговор от държавното учреждение във Враца очаквали писмо от осмокласниците от класа на Стела Панова. Учениците написали писмото и за кратко време получили отговор от Държавния архив. Децата получили копие на документ, в който е записано името на Крум Апостолов в битката на връх Ножот, както и неговото месторождение. Копието на документа и писмото от Държавен архив-Враца бяха поставени на видно място в читалището на Сопица по време на “Часа на класа”. От презентацията в читалището стана ясно, че сражението на връх Ножот край село Ракле в Северна Македония е било неравностойно, тъй като десетки юнаци са се изправили срещу многобройна турска войска с картечници. “Имали са възможност момчетата да се оттеглят, но те отказват. Опълченците не са имали вода, липсвали са им патрони и с младежката им неопитност решават изхода от битката. Няколко оцелели момчета, за да не паднат в ръцете на турците, лягат върху останалите им седем бомби и с песен на уста се самовзривяват. Турците са слисани и не са очаквали такъв героизъм. Когато тръгват да търсят какво ценно е останало в тях. Тогава техният паша ги спира, нарежда ги войниците и пускат три залпа в чест на тези млади юнаци. Тази година отбелязваме 116 години от битката при село Ракле и искаме да припомним на хората от Граово – млади, стари, близки, роднини на героите, че техният подвиг не е забравен. Самите те не трябва никога да бъдат забравени. Саможертвата на тези млади хора ни накара да се замислим за тяхната чест и достойнство”, каза Аниела Асенова по време на презентацията. Тя предполага, че сред самовзривилите се опълченци е Крум Апостолов. Негова снимка се пази в сградата на кметството и читалището в село Сопица. Амбицията е на сградата на кметството и читалището в Сопица да се постави паметна плоча в чест на Крум Апостолов.

Оказва се, че в битката са участвали и опълченци от брезнишките села Слаковци и Станьовци. Това беше и причината на мероприятието да присъства и секретарят на народно читалище “Искра-1932” в Слаковци Светла Пантелеева. Идеята на пътешествениците и техният ръководител Аниела Асенова е да издирят информация и за другите двама опълченци от Граово.

На открия “Час на класа” и срещата присъства Веско Апостолов, който е родственик на Крум Апостолов. Опълченецът е бил брат на дядото на Веско Апостолов. Родственикът на опълченеца е чувал от дядо си за него. Той се гордее с подвига на Крум Апостолов. “Дядо ми ми е разказвал, че е погребан някъде в Македония, където е бил убит. Много малко неща знам за него”, каза Веско Апостолов. Секретарят на община Брезник Иванна Венева също е свързана с опълченеца от Сопица, тъй като е дъщеря на Веско Апостолов.

В края на презентацията беше дадена думата на присъстващите в залата. Сопичанинът Рангел Димитров отбеляза, че в книга за Сопица е записани имената на Крум Апостолов и Кирил Спасов, който пък е участвал в Сръбско-българската война. Четвъртокласникът Сашко впечатли присъстващите с рецитиране на стихотворението “Аз съм българче”.

Накрая присъстващите увековечиха срещата с обща снимка в двора на кметството и читалището.

Разгледайте снимки от родолюбивото мероприятие, което се състоя в село Сопица:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и М. Миланов

Виж също...

Loading...