Язовирът, който осигурява питейна вода за Брезник, разполага с над 2 милиона и 400 хиляди кубически метра вода

Наличният обем в язовир “Красава” е над 2 400 000 кубически метра вода. Това гарантира, че през лятото няма да се налага въвеждането на воден режим в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Управителят на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник Иван Ковачев коментира, че е спокоен за наличността на водата в язовира. “Абсолютно съм спокоен. Имаме още един месец, който е традиционно влажен. Сега 24-часовото потребление е около 1 500 кубика в денонощие, понякога достига и 2 000. Това се дължи единствено на това, че е влажна годината и пролетта. И от групата “Секирна – Брезник” идва вода, даже достига вода и до Брезник, която помага за потреблението от града”, каза инженер Иван Ковачев.

Язовир “Красава” захранва с питейна вода град Брезник и има възможност да снабдява част от населените места в общината. Водоемът е снабден с модерна система за мониторинг, която осигурява 24-часово наблюдение на няколко важни показателя. Освен нея язовирът се охранява и от камери, които следят за нарушаване на забраната за навлизане на лица на водоема.

Преливникът на язовира е на 2 975 000 кубически метра, а мъртвият обем – на 775 000 кубически метра.

Виж също...

Loading...