В село Ръждавец работят по създаването на местно читалище, инициативата е подкрепена от десетки хора в Брезнишко

Учредяване на народно читалище в малкото брезнишко село Ръждавец предстои да се стане факт. Инициативата е подкрепена от десетки хора от Ръждавец и съседното село Банище, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за читалището възникнала покрай отбелязването на Гергьовден и дошла от Николета Григорова. До момента в инициативата по учредяването на читалището са се включили 60 човека от селата Ръждавец и Банище. “Подготвям документите и общо взето се занимавам с организацията. До този момент сме събрали 60 човека, като има хора и от Банище, които искат да се включат към нашето читалище. Деветдесет процента от хората са свързани с Ръждавец. Имат къщи там или идват през лятото. В интерес на истината още преди 5 години като започнахме да възраждаме традицията за Сурва”, сподели Николета Григорова. Разговори по темата за бъдещата културно-просветна институция в Ръждавец са проведени и с читалищата в брезнишките села Слаковци и Велковци, в земенското село Беренде и от други населени места на област Перник. Читалищните дейци в региона подкрепят амбициозната инициатива.

Тя и съпругът и, както и Симона Атанасова и нейният съпруг са били първите семейства, които възродили сурвакарската традиция в населеното място. “След това възродихме Гергьовден, правим курбан. И тази година, когато направихме курбана, слизайки на площада и събирайки се, седим на пейките… Да, веселим се, радвам се, но дотам. Нямаме място, където да се съберем. Нашата общност се разширява и затова трябва да се разшири идеята да се разрасне самото село. Затова реших, че е най-добре да се направи народно читалище. Да имаме място, където самите ние да празнуваме празниците си”, каза още Николета Григорова.

Идеята е към читалището да се сформират различни дейности и творчески работилници, в които да се включват децата на хората в селото. Инициативните хора събират и книги, с които да обособят малка библиотека към бъдещото читалище. “Събираме книги да си направим малка библиотека. Да има литературно четене за децата, евентуално и литературен клуб. Идеята ми е дори да каним гости, да имаме исторически беседи, фоклорни беседи. Всичко това да се развие в бъдещето като една идея. Но преди това трябва да се учреди”, добави Николета Григорова.

За местоположение на читалищната институция е избрана сградата на бившия магазин в центъра на селото. Но за реализирането на тази цел трябва разрешението от местната власт в Брезник, към която инициаторите ще се обърнат. В момента между местните се провежда анкета за наименованието на читалището. Два са посочените варианти – народно читалище “Ръждавец-2023” или народно читалище “Александър Велков-2023”, като има възможност и за допълнителни предложения.

Това ще е второто читалище в община Брезник, което ще се създаде през последните няколко години. През 2022 година в близкото село Горна Секирна бе учредено народно читалище “Победа-2022”, което вече успешно реализира мероприятия, насочени основно към местните.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...