Сурвакарската група на село Долна Секирна ще дефилира на международен събор в Италия, където показват маски от цял свят

Сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна ще участва в XII-ия международен събор на антропологичните маски в град Трикарико, Италия. Фестивалът е посветен на бенедиктинския монах свети Антонио Абате, съобщиха от сурвакарската група.

Междунароният събор ще се проведе на 2 и 3 юни. На него ще бъдат показани интересни маски от цял свят, като сурвакарите от Долна Секирна ще бъдат сред тях. “Директно от село Долна Секирна в България, сурвакарите ще пристигнат в Трикарико за събора на антропологични маски! Сурвакарите носят маски, покрити с пера, ръчно изработени от самите участници и членовете на техните семейства. Има и сурвакари, облечени в кози и овчи кожи, други носят животински маски с рога, а върху танцуващите се открояват буйни кравешки звънци, незаменими съюзници в борбата с злите духове. Старецът и булката, които влизат във всяка къща, за да изпълнят различни ритуали, са само част от образите, интерпретирани от маските. Не пропускайте възможността да се потопите в изкуството и културата на антропологичните маски”, поясняват организаторите на международния събор в италианския град Трикарико. В програмата на международното събитие са предвидени откриване на нова стенопис, улични артисти, театър, фолклорна музика и други. Кулминацията на събора ще е на 3 юни с показването на маски от цял ​​свят.

Сурвакарската група е предвождана от бюлюкбашия, облечен в костюм на войвода със сабя в ръка. Групата на Долна Секирна е съпровождана от двама бюлюкбашии. Основните образи в групата са деверът и невестата, като и двете роли се изпълняват от млади момчета облечени в народни носии. Невестата е забулена и пременена с опинци и черен литак обшит с мъниста, специфичен за Граовския регион. Неизменна част към групата са и домакините, които също са облечени в народни носии. Те са хората, които посрещат сурвакарите в дома си. Самият обичай, който се изпълнява е сватба. Тупанджията е човекът, който дава тон на сурвакарското хоро. Мечката и мечкарят са образите, които обикновено заинтригуват публиката. Тяхната „игра“ е доста атрактивна. Друг персонаж от сурвакарските игри е попът застанал или със своето къндилце с люта чушка или с менче с вода и клонка чемшир. Вариантите са два или ще бъдеш очаден или намокрен за здраве, поясняват от сурвакарската група на село Долна Секирна.

В миналото в групата винаги са взимали участие и образите на циганите, като това не са от онзи типаж от днешно време със завързаното шалче със стотинки на кръста играещ кючек. За да бъдеш традиционен циганин е необходимо да си почернен и пременен. Ако си маскиран като циганка, то почти задължително е да имаш една „крошня“ с кукла в нея. В сурвакарската група могат да бъдат пременени още лекари, байрактар, баба и дядо и други, добавят от сурвакарската група на Долна Секирна.

Страховитите образи на маските и ликовете на сурвакарите или така наречените звончаре са сред най-внушителните. Облечени в кожи и червени парцали и завързали звонци или хлопатари те са най-много бройната част в групата. Те слагат маски изработени от дърво, кожа и рога на животни. Ликовете пък са другият вариант, като те понякога достигат и до височина 3 метра. Те са налепени с пера и крила на домашни птици. Понякога се закрепят и главите на птиците. Характерно за групата са двете лица на ликовете. И за да бъде завършен техният образ те имат и дървено чукче в ръцете си. Разбира се, това са най-страховитите образи на този празник. Те прогонват злото от къщите със силен звук на чанове и хлопатари, и със своите страшни маски и ликове, отбелязват още от сурвакарската група на село Долна Секирна.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...