Побратимяване в Брезнишко: Кметът на селото, от което е първият заселник на Банище, посрещнат по граовски – СНИМКИ

3 юни 2023 година ще остане в новата историята на брезнишкото село Банище и авренското село Синдел като ключова за началото на партньорство между двете населени места. Днес, по време на традиционната земляческа среща-събор в Банище, представители на институции от двете села се срещнаха с подаръци, предаде репортер на Zapadno.com.

В следобедните часове на съботния ден стартира програмата по отбелязването на събора и 95-годишнината от основаването на местното народно читалище “Просвета-1928”. Специални гости на празника бяха кметът на село Синдел, община Аврен, област Варна Пламен Лазаров и неговата съпруга. Според история, която се предава от векове, първият заселник на село Банище е Банко. Той е дошъл от село Синдел, Провадийско на сегашното място, на което се намира Банище през 1548 година, след като семейството му било избито от турци. Тогавашният валия го съжалил и му дал турски документ, с който основателят на Банище се заселил в днешното землище на селото. От рода на Банко произлезли родовете на Илча и Неца. Това разказа за Zapadno.com преди време кметският наместник на брезнишките села Банище и Ръждавец Иван Таков.

Гостите от Варненско бяха посрещнати от кметския наместник на Банище Иван Таков и председателят на народно читалище “Просвета-1928” Веселин Владов. От терасата на читалището и кметското наместничество бяха отправени приветствия от Иван Таков, Веселин Владов и Пламен Лазаров.

“Уважаеми гости, уважаеми съселяни, дами и господа. Искам да ви поздравя с празника на селото с пожелание за “Добре дошли”. Живи и здрави, дълголетни. Не знам дали знаете, но ни свързва една история, която е от векове, от 1548 година. И за наша радост ни гостува кметът на село Синдел, община Аврен, област Варна. От там е първият заселник в нашите земи, за което му благодарим. Поздравявам сурвакарската група, която отново донесе успехи и радост за много от хората ни. Поздравявам футболният отбор. Поздравявам народното читалище”, приветства кметският наместник на село Банище Иван Таков.

В своето приветствено слово председателят на народно читалище “Просвета-1928” Веселин Владов отбеляза факти от историята на читалищната институция. “Уважаеми господин Лазаров – кмет на село Синдел, уважаема госпожо Лазарова, скъпи съселяни, гости и приятели на Банище. В тази 95-годишна история на читалището, която честваме днес, е горяла като буен огън. Затихвала е като жарава. Тлеела е като пепел и отново е лумвал отново огънят и любовта към нови прояви и разнообразни дейности”, каза Веселин Владов.

Кметът на село Синдел Пламен Лазаров получи ценни подаръци от името на кметското наместничество, читалището, Църковното настоятелство към местния храм и местните хора в Банище. Картина, на която е изобразена църквата “Свети Йоан Богослов” в Банище и нарисувана от Ради Кирилов от селото, икона със светеца Йоан Богослов и послания на гърба на двата подаръка бяха връчени на кмета на Синдел. Интересна подробност за църквата в село Банище, която е третият изграден и най-нов храм, е че е изградена със средства от съратник от легията на Георги Раковски. Това е Микаил Соколов от съседното село Ръждавец. Той дарил средствата, с които разполагал за възстановяването на сегашната църква в Банище, отбеляза кметският наместник Иван Таков.

Кметът на Синдел и читалището в Банище получиха екземпляри от книгата “Предания и легенди от Брезнишко”. Тя е съставена е от историка и краевед Аниела Асенова. В нея са записани истории за част от селата в Брезнишко, сред които и преданието за първия заселник Банко и легенда за пясъчните пирамиди край селото.

Специалният гост от Синдел получи и подарък – дървена сабя от името на сурвакарската група на село Банище. Подаръкът бе връчен от Николай Боянов, който е направил връзката със Синдел. “Дано двете села живеят вечно и да са винаги в сърцата ни”, каза Николай Боянов. Кметът на селото, от което е първият заселник на Банище отправи приветствие. “Пожелавам на всички вас да предадете на децата си тези традиции, тази история. А те да ги предадат на тези след тях, защото народ без история няма и бъдеще”, каза Пламен Лазаров. Той подари книги за историята на Синдел, снимка от селото и други подаръци, свързани с населеното място.

На тържественото откриване на програмата бяха връчени и грамоти на деца, които участват в културния живот на село Банище. За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър “Елит”.

Разгледайте снимки от историческата среща в центъра на село Банище, която обективът на Zapadno.com засне:

 

Очаквайте на страниците на Zapadno.com подробности за отбелязването на 95-годишнината на читалището в село Банище.

Виж също...

Loading...