Как традиционни празници в Трънско се измениха от първоначалния им замисъл

Традиционни празници в община Трън претърпяха промени и вече се организират по различен начин от първоначалния замисления такъв, констатира Zapadno.com.

Първият пример за трансформацията на някои от големите чествания в календара на Трън е празникът на киселото мляко известен и като “празник на млякото”. Допреди пандемията от коронавирус събитието набираше популярност. Тогава замисълът беше да се покаже в центъра на град Трън кой какви фермерски продукти от мляко произвежда с акцент върху киселото мляко. Организаторите имаха амбицията празникът да привлече и участници от другата страна на границата, от Сърбия, но въпреки това не успя да накара съседите ни да се включат. Последва пандемията и невъзможността събитието да се проведе по традиционния начин и на площада.

През 2022 година от фондация “Д-р Стамен Григоров” дойде новината за промяната на формата и празника. Миналата година, въпреки разрешението на властите и отпадане на мерките за събиране на хора, празник на млякото в Трън не се проведе. Събитието се премести под друга форма в родното място на доктор Стамен Григоров – село Студен извор. Тази година фондацията на името на големия учен от Трънско рекламира предстоящо на 24 юни събитие, което цели да покаже пъстротата на пролетта, разнообразието на билките в Трънския край, богатството от аромати в киселото мляко и пчелния мед.

Другият пример за промяна на наложили се празници са тези в чест на Трънско – “От Трън по-убаво нема!” и “С песните на Гюрга Пинджурова”. През годините преди пандемията и през 2022-ра двата празника се провеждаха поотделно и в пролетния сезон. Целта на фестивала “От Трън по-убаво нема!” беше да покаже на участници от други краища на страната красотата на Трънско. Дори имаше традиция, в която участниците се включваха и засаждаха дървета или храсти във фестивален парк в началото на града край границата.

Миналата година се проведе последното издание на празника като отделен такъв. Тази година той бе съчетан с друг голям празник – “С песните на Гюрга Пинджурова”, чиято цел е да събере изпълнители в Трън в чест на именитата народна и оперна певица от този край. Общото между двата празника беше фолкорната програма, която представят на трънчани и гости на града. И така тази година, в средата на месец май, в пограничния град се състоя първото издание на съчетания празник “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема”. Пред репортер на Zapadno.com кметът на Трън Цветислава Цветкова коментира, че намалелия брой участници и близките дати на провеждането им са били причина за съчетаването.

Виж също...

Loading...