Граово, Знеполе и Краище са изобразени на табло в Регионалния исторически музей, където са показани какви носии се носят в етнографските области

Ново интерактивно табло ще оказва етнографските области в област Перник на посетителите в Регионалния исторически музей, съобщи канал “Струма”.

От музея в Перник са решили да осъвременят указателното табло, на което са изобразени етнографските области Граово, Знеполе, Краище и Мраката. “Етнографските области са различни от административните общински, даже много често границите им се преливат. Основната област, доста голяма, е с центрове Перник и Брезник и се нарича “Граово”. Тук се носи носия (литак), а за мъжете менте и бели беневреци, затова и мъжете ги наричат “белодрешковци”. Другата област, която е в жълто на картата е много значима. Това е област Мраката с център Радомир и други големи центрове – Земен и Ковачевци, където се носи радомирската сая, която е черна, бяла, много пищна. Другата област е с център Трън и се нарича “Знеполе”. Там се е носила уникалната старинна носия манофил, а по-късно литакът се утвърждава като основната женска носия. А пък в края, пограничните райони, тази област се нарича “Краище”. Тази област е много особена област и много трудно я уточнихме. Едно, че областите се преливат и понякога в едно селище се носят примерно две носии. Защото то се намира на границата между две етнографски области и съответното и традициите им са близки. И фолклорът е близък”, обясни пред канал “Струма” Цвета Бакарска от Регионален исторически музей-Перник. Краище се състои от две подобласти, което е уточнено на картата в музея. Едната подобласт е Земенско Краище, където се носи сая, а другата е Трънско Краище с основна носия литак.

Кадър: канал “Струма”, Драгостин Иванов

Виж също...

Loading...