Навършват се 100 години от рождението на първия майстор по лека атлетика в България, който е преподавал и в Брезник

Днес, 5 юни, се навършват 100 години от рождението на първия майстор на спорта по лека атлетика в България Петър Спасов. В продължение на 10 години Петър Спасов е преподавал и в град Брезник, където се е и пенсионирал, съобщи за Zapadno.com Боряна Кукушева.

Петър Спасов е роден на 5 юни 1923 година в Перник. Посвещава животът си на царицата на спорта – леката атлетика. През 1918 година неговият баща Спас Найденов е участвал в първото лекоатлетическо състезание в Перник, което се провежда няколко години преди този спорт да се развие в България. През 90-те години на миналия век Боряна и Асен Кукушеви от школа “Кукушеви” обикалят познати на Петър Спасов лекоатлети. Благодарение на неговото съдействие и това, което семейство Кукушеви са успели да запишат преди години, през 2021 година излезе от печат книгата “История на леката атлетика в Перник”. В нея са записани интересни подробности за Петър Спасов и други големи имена в леката атлетика. Освент това от страниците на изданието може да се научи за Спортния интернат в Брезник, който е съществувал през 70-те и 80-те години на XX век. Петър Спасов си отива от този свят през 2009 година, но споменът за него остава ярък за всички, които са свързани с царицата на спорта.

В чест на 100-годишнината от рождението на Петър Спасов е сформиран Организационен комитет, чиято цел е през 2023 година да проведе лекоатлетическо състезание в Перник. Предвижда се това състезание да се проведе в края на месец септември. “Състезанието ще е нещо като масов крос. В него ще се включат състезатели, ученици и колеги на Петър Спасов. В Организационния комитет са Националната спортна академия, катедра “Лека атлетика” на НСА, дъщерите на Петър Спасов, негови приятели, състезатели, школа “Кукушеви”, лекоатлетът Сашо Първанов и други съмишленици”, каза Боряна Кукушева.

Кадър: Ени филм

Виж също...

Loading...