Сурвакарската група на село Долна Секирна развя българското знаме на забележителност в Италия – ВИДЕО

Сурвакарската група към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна се завърна от XII международен събор на антропологичните маски в град Трикарико, Италия. Близо 40 сурвакари и персонажи представиха сурвакарската група на Долна Секирна на събора, съобщи за Zapadno.com Светла Маринова.

Сурвакарската група участва в събора, на който се показват интересни маски от цял свят и се представи блестящо. “Групата направи невиждан еуфор и спечели сърцата на хората. Дефилираме 3 километра. Имаше сцена, на която дрънкахме с ликове и маски и разказахме за обичая на италиански”, добави Светла Маринова, която е участник в сурвакарската група. Сурвакарите от Долна Секирна развяха и българския трибагреник от Норманската кула (изградена през XI век) и прилежащия манастир (изграден през XIV век).

Съборът на антропологичните маски в град Трикарико е посветен на бенедиктинския монах свети Антонио Абате. По време на събитието беше открита нова стенопис на сграда, участваха улични артисти и се проведоха други интересни съпътващи мероприятия. Кулминацията беше на 3 юни с показването на маски от цял ​​свят, включително тези на сурвакарите от Долна Секирна.

Вижте във видеото на Bell Roads гостуването на сурвакарската група на село Долна Секирна в италианския град:

Виж също...

Loading...