Пътешествениците на историка от Брезник Аниела Асенова ще се срещнат със Симеон Идакиев на вълнуващо събитие в Перник

Международният ден на архивите – 9 юни, ще бъде отбелязан в Държавен архив-Перник с гостуващата изложба „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998), съобщиха от учреждението.

Тази година събитията за отбелязването на тематичния ден са посветени на честването на 75-годишнината от създаването на Международния съвет на архивите и протичат под мотото „Обединени архиви“. България е член на Международния съвет на архивите от 1960 година.

Гостуващата изложба „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)“ е изготвена от Държавен архив-София. Кутинчева е първата българска пътешественичка, която пътува цяло десетилетие в периода от 1929 до 1938 година в Близкия и Далечния Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар.

Специален гост на събитието на 9 юни ще е журналистът, пътешественик, водещ на програма „Атлас“ по БНТ и дарител на Държавен архив-Перник Симеон Идакиев. С автора на стотици филми и десетки пътеписи ще се срещнат участниците от клуб „Пътешественици в историята на Граово“ с ръководител Аниела Асенова.

По традиция началникът на Държавен архив-Перник ще връчи грамоти на отличените в категориите „Дарител“, „Читател“ и „Приятел/ партньор на архивите“ за 2022 година, добавиха от учреждението.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...