Хорото на Църногорския събор ще е съпроводено с оркестър, който ще свири според ритъма на танцуващите

Петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” на манастирските поляни край манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на 7, 8 и 9 юли, предаде репортер на Zapadno.com.

Музикално-танцовата програма и изложенията ще бъдат в дните 8 и 9 юли (събота и неделя), а на 7 юли в светата обител ще бъде открит колоквиум. “Съборът е определен да бъде във втората събота и неделя на юли. Така че тази година заповядайте на 8 и 9 юли на поляните край манастира на вече петото издание на Църногорския събор. Днес правим първа по-обща среща с организационния комитет. Разбира се подготовката върви по-отдавна. Ще има колоквиум в петъка преди събора, като темата ще бъде “Местата за настаняване”. Това е един много сериозен проблем за Пернишка област и за развитието на туризма в Пернишка област. Миналата година заради време и климат малко сменихме датите и пропуснахме ансамбъл “Филип Кутев”. Така че тази година ще наваксаме и държавният ансамбъл “Филип Кутев” ще участва със сигурност. Ще има богата фолклорна програма. Мога да издам една хубава идея – този път ще има жива музика за хорото. Живата музика ще следи тези, които играят – игроорците, и според тях ще бъде свиренето и продължителността. Защото други години, когато се пуска запис, хората играят и в един момент свършва хорото”, каза за Zapadno.com игуменът на манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор.

На Църнгорския събор ще са добре дошли да представят своя продукция ферми и производители от област Перник, както и други краища на страната. Съвместно “Обединени български животновъди” ще бъде организирано изложение на селскостопански животни, така че посетителите, най-вече децата, да могат да ги разгледат. Църногорският събор “В сърцето на Граово” ще се проведе с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник.

Съборът е съвместна инициатива и на общинските управи в област Перник с партньорството на неправителствени организации и “Обединени български животновъди”. Целта на събитието е да се промотира етнографското наследство на област Перник и да се даде възможност на младите хора да се изявят на сцена, поясни архимандрит Никанор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...