Църногорският събор ще посрещне посетители с въртяно кафе, хайдушки игри, месене на баници и други акценти – ПРОГРАМА

Разнообразни ще бъдат акцентите на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който ще се проведе на 7, 8 и 9 юли край манастира над брезнишкото село Гигинци, става ясно от информация от неправителствента организация “Краищенско Светогорие”.

В тридневния Църногорски събор „В сърцето на Граово“ ще се включват колоквиум, фолклорна програма и други съпътстващи събития. Посетителите ще могат да се включат в църковна програма в манастира, да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите” или да си закупят продукция от алеи на манастирските производители и на занаятите. Читалища от региона ще покажат кулинария, бит и традиции на улица от Възрожденско село от Граовския край. Освен това ще бъде демонстрирано месене на погачи и баници, печене в подница, биене на мляко в бутило, плетене и предене, влачене на вълна и други занаяти. Място ще бъде отделено и за Бусинската керамика от Трънско.

За децата ще бъде предвиден кът с модератор Ивайло Иванов от „Тимошки хайдути“ – град Брегово. В този кът ще има хайдушки игри с опознавателна цел, изложба на старинно оръжие, портрети на велики българи и история за тях, фолклорни народни носии (четнически, опълченски и други), игрите на баба и дядо (прескочи кобила, пази магарето, чилик, и други).

Изложба на маски, кошници от царевично лико, шевици, ръкоделия, плетиво също са предвидени в програмата. Въртяно кафе, варено на пясък ще предложи местната семейна пекарна “Калина” от брезнишкото село Ноевци. Освен кафето пекарната на семейство Цветкови ще предложи погачи, питки на подница и други печива.

Желателният дрескод за Църногорския събор ще бъде шевица. Организаторите канят всички посетители да дойдат на събора, като включат по някакъв начин в облеклото си българския символ – шевица.

Домакин на събора е игуменът на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор. Църногорският събор се провежда с благословията на Негово Светейшество Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Организатори са Църногорски манастир, неправителствената организация “Краищенско Светогорие”, КРИБ-Перник, Областна администрация-Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието, “Обединени български животновъди” и Софийска света митрополия на Българската православна църква. Партньори в събитието са фондация „Българските корени“ от град Пловдив и Фото България – Асен Великов и Борис Мутафчиев.

Генерални спонсори са „Асарел–Инвестмънт“ ЕАД и “Общинска застрахователна компания”-Перник.

ПРОГРАМА И ЧАСОВИ ПОЯСИ:

7 юли (петък) от 16:00 часа

Колоквиум на тема: „Пътешествие, което се прави само с един багаж – Сърцето“ – туризъм в реално действие – пътеки за пътешествия и места за настаняване из Краищенско Светогорие“.
Организатор: неправителствена организация “Краищенско Светогорие”
Място: Голяма трапезария на Църногорски манастир
Модератор: Весела Барбукова, председател на Управителния съвет на неправителствената организация
Представители на Българската православна църква, Софийска митрополия, Президентство на Република България, Министерство на земеделието, Министерство на културата, Министерство на туризма, местната и централната власт, учени, експерти в сферата на туризма и културата.

8 юли (събота) – Голям сцена на манастирските поляни

10:30 – 10:35 часа: Начало на програмата. Водещ Иванка Василева – главен експерт в Община Перник
10:35 – 12:00 часа: Турнир по традиционна българска борба на пояс “Кореш”
12:00 – 12:45 часа: Водосвет и официално откриване
12:45 – 13:30 часа: Общински комплекс „Дворец на културата“ град Перник, ансамбъл за народно пеене и танци “Граовска младост”
13:30 – 14:00 часа: Фолклорна шарения. Лилия Семкова
14:00 – 15:00 часа: Гостуващи групи от чужбина
15:00 – 16:00 часа: Фолклорна шарения (самодейни колективи)
16:00 – 16:30 часа: Фолклорни състави Топ 10 – фолклорен ансамбъл „Родолюбие“- Кюстендил
16:30 – 18:00 часа: Гласовете на Граово
18:00 – 19:30 часа: Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“
19:30 – 20:30 часа: Илия Луков, квартет “Славей”, Валерия Момчилова

9 юли (неделя) – Голяма сцена на манастирските поляни

10:30 -12:00 часа: Фолклорна шарения (самодейни колективи)
12:30 – 13:00 часа: Фолклорни състави Топ 10 – ансамбъл „Граово“ град Перник
13:30 – 15:30 часа: Оркестър и 9 гост-изпълнители “Граово в сърцето” и оркестър “Средец”
15:30 – 17:00 часа: Общо хоро на гости и участници
17:00 часа: Край на събора

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...