Брезничанката Еглика Стефанова ще покаже български шевици в родния Брезник

Везбарката Еглика Стефанова ще покаже в град Брезник изложбата “В света на българската шевица”, съобщи за Zapadno.com Михаела Методиева.

Изложбата ще може да бъде разгледана от 16 юни. Творбите на Еглика Стефанова, която родом е от Брезник, ще бъде подредени в изложбената сграда “Класно училище” към Общинския исторически музей. През месец май изложбата гостува в галерия “Марин Гогев” в кметство “Изток” в Перник.

Еглика Стефанова е родена в град Брезник през 1956 година. Тя ще представи пред съгражданите си нейните творения, които е изработвала в продължение на над 60 години. Тя е една от петте прочути везбарки на автентичната българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където бе приета през 1988 година. От 2006 година е член на клуба „Българска бродерия“. Еглика Стефанова е участвала в различни изложби в страната и е организирала и собствени такива.

Завършила е основно и средно образование в родния си град,след което завършва висше икономическо образование. През годините тя е работила като счетоводител в Общинския съвет град Брезник (1977 – 1980 година) и в бившия завод „Пектин“ в Перник. Тя е известна и като копист на ситопечат. От 40 години Еглика е в град Перник, където е омъжена и живее със съпруга си. Има дъщеря, зет и двама внуци, единият от които е семеен и така се сдобива и с внучка. Кръстена е на баба си Егла от която е наследила любовта към шевицата. Само на тригодишна възраст тя хваща иглата и след множество убождания по детските пръстчета започва да веза. Така до ден днешен предава, учи и веза с любов
Споделя, че везането действа съхраняващо и успокояващо. Не продава отдавна нищо, което е изработила защото е вярва, че парите от изработените с любов шевици не и носят хубаво. Хубаво носят само на купувача или притежателя. Това отбеляза Михаела Методиева.

В изложбата в Брезник ще бъдат показани различни творби, които още не са показвани. Еглика Стефанова си пожелава да е здрава за месец януари, за да направи изложба и с нови модели за фестивала “Сурва”, на който е поканена в Регионалния исторически музей в град Перник, добави още Михаела Методиева.

Снимка: Михаела Методиева

Виж също...

Loading...