Знеполският Пеев архив ще бъде допълнен с документи с оригиналните подписи на Гоце Делчев и Пейо Яворов

Документи с оригиналните подписи на българския революционер Гоце Делчев и поетът и революционер Пейо Яворов предстои да постъпят в Държавен архив-Перник. Тези документи ще бъдат причислени към един от най-ценните архиви, които се съхраняват – Знеполския Пеев архив, каза пред репортер на Zapadno.com началникът на учреждението Станислава Георгиева.

На 9 юни се отбелязва Международният ден на архивите, който тази година е под мотото „Обединени архиви“ по случай 75-годишнината от създаването на Международния съвет на архивите. В тематичния ден Държавен архив-Перник организира среща между българския журналист и пътешественик Симеон Идакиев с членовете на клуб “Пътешественици в историята” от Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Симеон Идакиев към пътешествениците на Брезник: Дано останете в България, имаме какво да покажем – ВИДЕО. Освен срещата в Държавния архив бяха наградени отличените в категориите „Дарител“, „Читател“ и „Приятел/ партньор на архивите“ за 2022 година. Посетителите на учреждението могат да разгледат и изложбата „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)“ и документи от творческата дейност на Симеон Идакиев.

Фондовата наличност на Държавен архив-Перник е около 1 800 линейни метра или близо 2 километра документи на хартиен носител наредени лист до лист. “В последните години постъпват и много ценни дарения. Знеполският Пеев архив е един от най-ценните за националната история на България, но и на Югоизточна Европа. Единият от документите в него беше ползван преди няколко години от архивите на Черна гора. Те преиздадоха Цетински псалтир, който се съхранява тук, при нас в Перник. В България са запазени четири екземпляра. А в Черна гора, където е печатан, няма нито един. Тоест те издадоха фототипно издание, ползвайки съхраненото в Перник издание. Продължават да постъпват интересни документи. Тези дни приемаме документи, които са с оригиналните подписи на Гоце Делчев и Пейо Яворов. И те пак ще попаднат в Пеевия архив, защото кум на Георги Пеев, военен кореспондент на VII Рилска Дивизия е Гоце Делчев, а на Пейо Яворов е шафер на сватбата. Те всъщност са адресирани до семейството. Изцяло автентични документи от територията на Източна Румелия, които касаят пак този Знеполски Пеев род. И едно много ценно старопечатно издание, което мисля, че историците го сравняват с „История славянобългарска“. Но то ще подлежи на реставрация”, каза началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Виж също...

Loading...