Над 30 контейнера с препарати за растителна защита в Брезнишко са проверени от екоинспектори, кметът на Брезник получи предписание за част от тях

Общо 32 броя Б-Б кубове на територията на община Брезник са били проверени от Регионална инспекция по околната среда и водите-София, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверките са били планове и са извършени през месец април тази година. В землището на град Брезник са проверени 18 броя Б-Б кубове, запълнени с излезли от употреба препарати за растителна защита. “При проверката се констатира, че Б-Б кубове са в добро техническо състояние и нямат нарушения на конструкцията. При проверката се констатира, че площадката около Б-Б кубовете не е почистена от дървесна и храстова растителност. Дадено е 1 предписание на основание член 155, алинея 2 от Закон за опазване на околната среда да се почисти площадката около Б-Б кубовете от дървесна и храстова растителност, с цел да се осигури достъп за обслужване на същите. Отговорник за изпълнение на предписанието е кметът на община Брезник”, поясниха от екоинспекцията.

В землището на брезнишкото село Кошарево са инспектирани още 14 броя Б-Б кубове с излезли от употреба препарати за растителна защита. “При проверката се констатира, че Б-Б кубовете са в добро техническо състояние и нямат нарушения на конструкцията. Предписания не са дадени.”, добавиха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

Б-Б кубове представляват стоманобетонови конструкции, в които се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита. Безконтролно попадане на пестициди в природата е недопустимо, затова препаратите се съхраняват в такива контейнери, а състоянието на конструкциите се следи, докато не се предприемат стъпки за крайното им обезвреждане.

Виж също...

Loading...