Почит в Брезник: Десетки поднесоха цветя за загинали в Балканската война – ВИДЕО+СНИМКИ

Жители и гости на град Брезник поднесоха цветя на паметника на загиналите от 5-ти конен полк, участвали в няколко войни в периода 1912 – 1918 година, предаде репортер на Zapadno.com.

По случай 100-годишнината от изграждането на паметника (изграден през 1923 година) и в памет на загиналите в Балканската война военнослужещи от 5-ти конен полк, беше отдадена почит и поднесени цветя. Специално за събитието пред паметника на почетен караул бяха представители на национално дружество “Традиция” – клон Перник.

При поднасянето на цветята председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва полковник Петър Петров прочете историческа справка за паметника, издигнат преди 100 години. За издигането на паметника е сформиран инициативен комитет, състоящ се от членове на местното офицерско дружество и близки на загинали войници от Брезнишкия край. Инициативният комитет за построяването на паметника, движи всички организационни въпроси по построяването му. Средствата за построяването на паметника са събрани чрез доброволни парични вноски. Комитетът ангажирал за построяването на паметника софийския майстор Заро Балкански. Изграден е от дялан бял камък с формата на срязана пирамида, върху която е поставен орденът за храброст. Накрая офицер от резерва полковник Петър Петров предложи със свеждане на глава да се отдаде почит на загиналите военнослужещи от полка.

Цветя поднесоха представители на Община Брезник, авторът на книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VІІ Пехотна Рилска Дивизия” Явор Тодоров, Общински исторически музей-Брезник, Държавен архив-Перник, Регионален исторически музей-Перник, минната компания “Асарел-Инвестмънт”, ученици от средно училище “Васил Левски” и граждани. След поднасянето на цветя на монумента представителите на национално дружество “Традиция” произведоха в небето два изстрела с пушките си.

Събитието бе предшествано от представяне на книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VІІ Пехотна Рилска Дивизия”, което се състоя в музея на Брезник.

Вижте във видеото на Zapadno.com отдаването на почит на паметника над Арката на 5-ти конен полк:

Разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне от отдаването на почит на паметника:

Виж също...

Loading...