Пред брезничани и гости на Брезник представиха книга, в която пише и за 5-ти конен полк – ВИДЕО

Книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VІІ Пехотна Рилска Дивизия” на Явор Тодоров бе официално представена пред брезничани и гости на град Брезник. Представянето се състоя на 8 юни в изложбена зала „V-ти конен полк и брезничани във войните за национално обединение“ в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

На представянето присъстваха заместник-кметът на община Брезник, професор Радослав Радославов, авторът на книгата Явор Тодоров, председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва полковник Петър Петров, ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски” и представители на институции от Брезнишко, Перник и Кюстендил. Приветствие към присъстващите отправи заместник-кметът Мария Добревска. “Балканската война е венец на десетилетните усилия на българската държава да отхвърли оковите на Берлинския договор от 1878 година, който урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война. Националното обединение на българския народ става не само обективна необходимост, но и важен фактор за неговото политическо, икономическо и културно развитие. Кръвопролитната балканска война започва на 26 септември (9 октомври по нов стил) 1912 година и приключва на 17 май (30 май по нов стил) 1913 година с подписването на Лондонския мирен договор до държавите от Балканския съюз, включващ България, Сърбия, Гърция и Черна гора и Османската империя”, каза заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза в приветствието си заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска:

Авторът на книгата Явор Тодоров също отправи приветствие към присъстващите в залата брезничани и гости на град Брезник. Той припомни, че през 2023 година се отбелязват 110 години от избухването на Балканската война. Шабът на VІІ Пехотна Рилска Дивизия е бил в Дупница, но дивизионната област, която обхваща е включвала Дупница, Самоков, Ихтиман, Брезник, Перник, Трън и Кюстендил. Авторът подари екземпляри от книгата на музея в Брезник, Община Брезник, библиотеката към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, Регионален исторически музей-Перник, Държавен архив-Перник.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза авторът на книгата на представянето и:

Професор Радослав Радославов направи рецензия на книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VІІ Пехотна Рилска Дивизия”. “Монографията е с обем от 363 страници и се състои от предговор, 21 глави и 57 източника. Използваните източници са документи от личния архив на автора, Държавният архив, Националният военноисторически музей, издания, посветени на темата на книгата, материали от различни народни читалища, статии във вестници и други. В предговора авторът описва своите преживявания от детството, завинаги останали запечатани в неговото съзнание. Срещите с бай Иван и други хора, които са кръвно свързани с борбите за освобождение на Македония. Явор Тодоров представя в книгата си указите на княз Фердинанд за създаването на VІІ Пехотна Рилска Дивизия и установянето на нейния щаб, както и района на VІІ дивизионна област”, каза професор Радослав Радославов на представянето на книгата.

По време на представянето беше акцентирана историята на 5-ти конен полк, който е формиран в Добрич, но се премества в Брезник. В края на събитието беше дадена думата за въпроси и изказвания към автора на изданието.

Виж също...

Loading...