Симеон Идакиев към пътешествениците на Брезник: Дано останете в България, имаме какво да покажем – ВИДЕО

Членовете на клуб “Пътешественици в историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова се срещнаха в Перник с големия български журналист и пътешественик Симеон Идакиев. В клуба членуват ученици от IV “б” и VIII “б” клас на брезнишкото средно училище “Васил Левски”. Младите пътешественици бяха придружени от своите класни ръководители Ваня Иванова и Стела Панова, предаде репортер на Zapadno.com.

Домакин на срещата беше Държавен архив-Перник, който днес отбелязва Международния ден на архивите. Тази година събитията за отбелязването на тематичния ден са посветени на честването на 75-годишнината от създаването на Международния съвет на архивите и протичат под мотото „Обединени архиви“. България е член на Международния съвет на архивите от 1960 година, а Държавен архив-Перник е създаден година по-рано – през 1959-та.

При запознанството си със Симеон Идакиев ученици от IV “б” го поздравиха с рецитиране на стихотворението “Пътешественик” от Петя Дубарева. Журналистът получи и подрък – книгата “Легенди и предания от Брезнишко”, която е подготвена от предишни членове на клуба на пътешествениците от Брезник. “Стана много мило. Симеон Идакиев много се развълнува. Той сам пожела да дойде в Брезник и най-вероятно ще се срещнем в града на духовния празник на Брезник – Петковден. Децата много се впечатлиха. Смятам, че стана много полезно и приятно за децата. Това е една награда за тях след това, което направиха в Сопица”, сподели ръководителят на клуб “Пътешественици в историята на Граово” Аниела Асенова.

Симеон Идакиев се обърна към младите посетители на Държавен архив-Перник, като изрази надежда, че ще останат в България щом пораснат. “Има с какво да се гордеем. Уверявам ви. Дано останете в България. Защото много неща ви карат да я напуснете, но ще сгрешите, ако отидете някъде в чужбина. Срещал съм много, много хора – българи. Къде ли не, по цял свят българи. Не бих казал, че те се чувстват много добре”, каза Симеон Идакиев на учениците от Брезник.

Началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева също получи подарък от младите пътешественици. Един от членовете на клуба подари картина на началника на учреждението с пожелание за успехи в работата по съхранението на архивите.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза Симеон Идакиев на учениците-пътешественици:

На събитието началникът на Държавен архив-Перник връчи грамоти на отличените в категориите „Дарител“, „Читател“ и „Приятел/ партньор на архивите“ за 2022 година. Посетителите имаха възможност да разгледат гостуващата изложба „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)“, документи от творческата дейност на Симеон Идакиев, читалнята и хранилището на Държавния архив.

След официалната част на срещата Симеон Идакиев сподели, че е възхитен от клуб “Пътешественици в историята”. “Очевидно се очертава една среща в Брезник. С голямо удоволствие ще отида. Ето и за Брезник не се знае достатъчно. Аз имах един голям приятел там, голям творец Константин Григориев. Той е един великолепен документалист и има страхотни филми. Някои, от които се пазят в Париж като шедьоври на световното кино. Прекрасно си спомням Лида Добревска, което беше живо човешко съкровище”, каза Симеон Идакиев. На въпрос дали е трудно да се пътешества, той отговори положително. “Много е трудно. Първо трябва да се преодолее едно недоверие. Още от семейството си го имах. Те донякъде ми се подиграваха: “А, ти ще отидеш в Южна Америка…”. Аз ходих десетки пъти там. Трудно се пътува. Главното е липсата на средства. Но защо на мен ми провървя. Първият сериал, който направих от Южна Америка, беше неочакван. Никой не беше снимал този континент. След това стана по-лесно, когато добиеш някаква популярност. Но човек в никакъв случай не трябва да лежи на лаврите си. И когато чува много ласкателства трябва да не забравя, че това е просто една работа, която той трябва да върши по най-добрия начин. Много ми е странна тъй наречената “звездомания”. Как ти можеш да се бройш за нещо по-различно от другите.”, каза още българският журналист и пътешественик.

Виж също...

Loading...