Танцова формация “ШарениЯ” към читалището на Сопица се изяви на събора “Люлин пее и танцува” – ВИДЕО

Няколко хороводни танца представи танцова формация “ШарениЯ” към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица по време на втория национален фолклорен събор “Люлин пее и танцува”, предаде репортер на Zapadno.com.

Фолклорният събор се провежда в пернишкото село Люлин, където се изявиха над 1 000 участници от различни краища на страната. Сред изявилите се на сцената бяха танцова формация “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото сдружение “БрезиЯна”, танцова формация “Калина” и детския танцов състав към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, както и танцова формация “ШарениЯ” към народно читалище “Светлина-1932” в село Сопица.

Танцова формация “ШарениЯ” се качи на сцената в края на втория ден на “Люлин пее и танцува”. Съставът се представи с половината от танцьорите си, поради невъзможност останалите участници в “ШарениЯ” да участват. Пред журито и зрителите на националния фолклорен събор танцьорите към читалището на село Сопица изиграха автентичните хора “Кукунеш”, “Витановско” и “Старо брезнишко хоро”. Това е първо участие на “ШарениЯ” в събора “Люлин пее и танцува”, обясни за Zapadno.com ръководителят на формацията Кристиян Ивайлов.

Националният фолклорен събор “Люлин пее и танцува” се организира от народно читалище “Христо Ботев-1961” в село Люлин и Община Перник. Целта на събитието е поддържане и популяризиране на българските фолклорни традиции. Фолклорният събор се провежда в две категории и шест възрастови групи.

Вижте във видеата на Zapadno.com как танцова формация “ШарениЯ” представи три хороводни танца на фолклорния събор:

Виж също...

Loading...