В крак с бъдещето: Институции в област Перник ще бъдат обучавани за внедряване на електронно архивиране

Представители на институции от област Перник ще бъдат обучавани за внедряване на електронно архивиране, съобщи пред репортер на Zapadno.com началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Една от целите пред Държавен архив-Перник е внедряване на електронното архивиране. “В следващите седмици ще обучаваме представители на институциите на територията на област Перник във връзка с обучение за електронно архивиране по дейност 4. Тоест това е един проект, който се изпълнява от 2 години вече. И това е като финал – обучението”, каза началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

По закон институциите, които са с държавно и общинско участие предават документи за съхранение в Държавен архив-Перник. “Това са документи, създадени в резултат на тяхната дейност. Около 200 институции на територията на област Перник са. Електронното архивиране е архивиране на електронни документи или такива, които създадени на файлове, подписани с електронен подпис и никога не са били разпечатвани. Тоест архивирането ще става с източване на облаци. Това е бъдещото. Това е въвеждане, защото архивите вървят назад, тоест ние комплектуваме и приемаме документи, които са 20 – 15 години назад”, каза още началникът на Държавния архив.

Обучението ще се проведе в Перник в рамките на един ден.

Виж също...

Loading...