Община Брезник за пътнически неволи: Предприехме всички действия, които са в компетенциите ни за автобусната линия през Божурище

Постъпили са запитвания в Община Брезник относно автобусната линия Брезник – Божурище – София, съобщиха от общинската администрация.

Във връзка със запитванията по темата от администрацията в Брезник направи разяснение. От съобщеното става ясно, че Община Брезник е направила каквото и доколкото може за прехвърлянето на маршрутните разписания от транспортната схема на Софийска област към тази на област Перник. Без това прехвърляне няма как компетентните институции в област Перник да съдействат за разрешаването на проблема и намирането на фирма-превозвач.

Zapadno.com припомня, че от 4 години няма кой да извършва обществен превоз по линията Брезник – Божурище – София. Причината е, че фирмата-превозвач, която извършваше превоз на пътници по тази линия, караше хора и по отсечката Брезник – Сливница – София. От години пък отсечката между сливнишките села Ракита и Гургулят е в много окаяно състояние, въпреки че е част републикански третокласен път 811. Това бе и причината фирмата-превозвач да спре курсовете си по двете линии – Брезник – Сливница – София и Брезник – Божурище – София. Припомнете си още по темата в публикацията от 2019 година: Лошото състояние на пътя между общините Брезник и Сливница принуди фирма за пътнически превози да закрие курсовете за София. Очаква се да стартира ремонт на 19-километрова отсечка след обществена поръчка. Ремонтът ще се извърши от брезнишка фирма.

След създалата се ситуация ръководството на община Брезник положи усилия и в компетенциите на общинската администрация се опита да разреши проблема с липсата на обществен превоз към София през Божурище. Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ е уведомила Община Брезник, с копие до Областна администрация-Перник, че в изпълнителната агенция е постъпило писмо, с което се предлага маршрутни разписания № 22201 и № 22203 по автобусна линия София – Брезник, които са от републиканската транспортна схема, да бъдат прехвърлени от квотата на Столична община в квотата на Община Брезник.

Към настоящия момент предложението не е разгледано, тъй като заседания на комисията не са провеждани през 2020 година, 2021 година и 2022 година, поради липса на регламентирани условия и ред за утвърждаване на междуобластната транспортна схема, въведена с промените в Закона за автомобилните превози (обнародван в брой 60 на “Държавен вестник” от 7 юли 2020 година). В тази връзка е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 15 март 2002 година за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и след неговото приемане ще може да бъде проведено заседание на комисията за разглеждане на предложения за промени по републиканската и междуобластната транспортни схеми. За предстоящо заседание на комисията ще бъдат информирани всички областни управители, добавиха от Община Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...