Вековно дърво в село Гигинци, под което години се е чествал празник, е проверено от екоинспектори по предложение да бъде обявено за защитено

Вековно дърво от вида летен дъб в брезнишкото село Гигинци е било проверено от Регионалната инспекция по околната среда и водите-София, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверката е извършена през месец април и при нея е установено, че дървото е в много добро състояние. Дъбът попада в категорията „вековно“ и се намира в имот, който е частна общинска собственост. Съгласно член 109, алинея 1 от Закона за биологичното разнообразие отделни вековни или забележителни дървета се обявяват за защитени съгласувано със собственика на имота, в който се намира дървото. До момента от Община Брезник в качеството и на собственик на имота не е постъпило предложение за обявяване на дървото за вековно и защитено. Дървото е било проверено по предложение на неправителствената организация “Асоциация на парковете в България”, поясниха за Zapadno.com от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите-София.

Дъбът се намира в местността “Дубие”, която е разположена по пътя за Църногорския манастир. До 2021 година под сянката на вековното дърво гигинчани честваха празника Свети Дух. Впоследствие отбелязването е изместено в църквата “Успение Богородично”. Местните хора нямат данни на колко години е дъбът, поясни за Zapadno.com кметският наместник на село Гигинци Цана Сандова.

В регистъра на вековните дървета на територията на община Брезник са вписани два вековни дъба. Едното дърво е от вида зимен дъб (горун) и се намира в село Долна Секирна. Възрастта на този дъб е 254 години. Другото дърво е от вида космат дъб и се намира край село Брезнишки извор. Неговата възраст е 308 години, показва справка в регистъра на вековните дървета в България.

Виж също...

Loading...