Всеотдаденост за бъдещето и миналото на Граово: Повече от 20 години Аниела Асенова води клубове по интереси, които изграждат личности

От началото на XXI век историкът и краевед от Брезник Аниела Асенова ръководи клубове по извънкласни интереси. Множество ученици са преминали през тези клубове и с тяхна помощ са се оформили като личности, предаде репортер на Zapadno.com.

Всичко започнало през 2000 година, когато Аниела Асенова водила свободноизбираем предмет в училището на Брезник. “С назначаването ми като историк в училище не ми достигаха часове и водих свободноизбираем предмет. Спонтанно се случи всичко. Даже имаше колеги, които казваха: “Благородно ти завиждаме”. Тогава си наемах автобусче и сега си мисля колко смела съм била сама с 20 деца. Имаше един случай, когато ги водя по пътеката към “Пусто Гърло”. Водя ги през месец октомври и змиите трябва да са се прибрали. На пътеката виждаме кълбо от змии и аз заставам с гръб към децата и казвам: “Минавайте!”. И гледам змиите, да не би някоя да излезе от кълбото. Това беше много ужасно преживяване. Не мога да го забравя. Но Господ е милостив и ни е помогнал”, спомни си Аниела Асенова.

Нейните бивши ученици винаги я срещат по улиците с названието “госпожо” и усмивка. “Когато ми кажат “госпожо” и се усмихнат, и ми кажат: “Вие помните ли къде ни водихте…”. Те помнят много повече неща, а аз изпускам някой Випуск, кой коя година беше. След това аз съм им предавала до осми клас и задължително години наред са ме канили на абитуриентска. Миналата година бях с моите пътешественици. Пазя поканите. Много е приятно да те поканят. Да се почустваш значим, че си оставил нещо в душата им, някакъв спомен в сърцата им. Ето това ме удовлетворява”, сподели историкът и краевед Аниела Асенова. Народната памет трябва да се попълва и да не се забравя, смята още тя.

Тази година Аниела Асенова ръководи клуб “Пътешественици в историята” с нови членове, които са възпитаници на брезнишката гимназия. Членовете наброяват около 20 и са жадни за пътешествия. В края на месец май се проведе и първото мероприятие на терен, в което участие взеха ученици от IV “б” и VIII “б” клас. Прочетете още по темата в публикацията: Заслужена почит за герой от Граово: Хора от Брезнишко се срещнаха с наследници на опълченец – СНИМКИ.

През лятото предстоят още обиколки на Граово. Една от тях ще бъде свързана и с почистване и обособяване на екопътека до забележителност. В инициативата ще участват и бивши пътешественици, като се очаква съдействие от Община Брезник и “Държавно горско стопанство-Брезник”.

Задължително по време на обиколките в района се водят записки в дневник. Заснемат се снимки и видеоклипове, които се използват за по-нататъшни инициативи на пътешествениците.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...