Ученици-пътешественици от Брезник на образователна обиколка в декоративния разсадник – СНИМКИ

Ученици-пътешественици от IV “а” и IV “б” клас с класни ръководители с класни ръководители Милена Миленкова и Ваня Иванова са посетили декоративен разсадник “Старият яз” край град Брезник, съобщи за Zapadno.com ръководителят на клуб “Пътешественици в историята на Граово” и местен краевед и историк Аниела Асенова.

Посещението се е случило по-рано днес със съдействието на “Държавно горско стопанство-Брезник”. Любезният домакин и отговорник за разсадника Борислав Борисов посрещнал четвъртокласниците с беседа за историята на мястото. От него децата научили как бившето сметище се е превърнало в райски кът с разнообразна флора. След беседата учениците-пътешественици почистили избуялата от дъждовете и влагата растителност към паметника на инженер Стамен Димитров. На монумента децата поднесли и цветя в знак на почит.

Лесовъдът инженер Стамен Димитров (1921 – 2006) е от брезнишкото село Режанци. По негова инициатива през 80-те години на миналия век на мястото на бившето сметище на Брезник се изгражда декоративен разсадник “Старият яз”. Той е и заслужил лесовъд, допринесъл за развитието на горското стопанство в България. На 24 октомври 2008 година в декоративния разсадник е открит мемориален кът паметник с барелеф на лесовъда от Режанци. Паметникът е изграден по инициатива на Съюза на лесовъдите в България и ръководството на държавното горско стопанство в Брезник.

Обиколката в “Старият яз” продължила в парника, където четвъртокласниците премахнали плевели от развиващите се под конструкцията растителни видове. По време на разчистването Борислав Борисов обяснил на младите посетители какви грижи трябва да полагат за всеки вид, който виждат в парника. Той нагледно им показал и какво се случва с видове, които са извън парника и трудно се развиват.

Накрая всички си направили общи снимки за, спомен от обиколката в разсадника.

Разгледайте снимки от посещението на учениците в декоративния разсадник край Брезник:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...