Бивш счетоводител на Община Брезник показва в брезнишкия музей над 30 рамкирани шевици от различни области на България

32 рамкирани шевици от различни области на страната са показани в изложбата “В света на българската шевица” от везбарката Еглика Стефанова, която е изложена в Общински исторически музей-Брезник, съобщи за Zapadno.com директорът на институцията Емилия Велинова.

Еглика Стефанова е родена през 1956 година. Завършила е основно и средно образование в родния си град, след което завършва висше икономическо образование. През 1977 – 1980 година работи като счетоводител в Община Брезник. От 40 години Еглика живее в град Перник, където е омъжена. Кръстена е на баба си Егла, от която е наследила любовта към шевицата. От ранна детска възраст хваща иглата и започва да везе, и така повече от  60 години. Тя е една от петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където е приета през 1988 година. От 2006 година е член на клуба „Българска бродерия“. Еглика Стефанова е участвала в различни изложби в страната, организирала е и собствени такива. Везбарката споделя, че везането действа съхраняващо и успокояващо. Това поясни директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

За първи път представя пред съгражданите си своите творения, някои от които ще видим за първи път. В изложбата са представени 32 рамкирани шевици от различни области – Софийска, Самоковска, Видинска, Ловешка, Врачанска, Разложка, Ямболска, Великотърновска, Тракийска и други. Един от акцентите в изложбата е  картина по традиционни брезнишки мотиви. Представени са още карета, тишлайфери, бродирани картички и рокли.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 16 август 2023 година в изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...