Жителите на област Перник могат безплатно да се прегледат за туберкулоза без направления в Белодробната болница

От 19 до 23 юни за втори път през тази година ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболеваемостта от туберкулоза в страната, съобщиха от здравното ведомство.

Инициативата се осъществява съвместно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, както и неправителствени организации. Кампанията е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването. Безплатният достъп до медицински услуги, от една страна, води до по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, а от друга,  до ефективна превенция на заболяването в страната.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

За област Перник безплатните прегледи ще се извършват в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в местността “Голо бърдо” в град Перник. Направление за прегледите не се изисква. До болницата се пътува с микробус № 9 (по маршрут от спирка “Бучински път” през всички спирки на градския транспорт на вътрешноградската магистрала до “Пантелей” и обратно). Часовете на тръгване от спирка “Метал” са: 7:30 часа; 10:00 часа; 12:00 часа; 13:30 часа; 15:30 часа; 17:30 часа.

По време на проведените за периода 2009 – 2022 година „Седмици на отворени врати” са анкетирани за туберкулоза над 125 000 лица, открити и насочени за лечение са 1 376 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 655 души. В резултат на изпълнението на националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 26,6 на 100 хиляди население през 2012 година до 14,8 на 100 хиляди през 2022 година (по предварителни данни).

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...