Започна се! Пътят Брезник – Сливница ще се минава за по-малко от 20 минути, стартира дългоочакваният ремонт, който брезнишка фирма извършва

Дългоочакваният ремонт на отсечката от третокласен път 811 между общините Брезник и Сливница стартира със символична първа копка, научи Zapadno.com.

Строително-монтажните работи на близо 19 километра от пътя са разделени на два участъка. Първият е с дължина 11 километра и 520 метра и е от град Сливница до село Гургулят, а вторият е с дължина 7 километра и 450 метра и е от село Гургулят до границата с област Перник, близо 3 километра след село Ракита. Договорите за строителство бяха сключени през месец март 2022 година. Изпълнител е брезнишката фирма “Нивел Строй” ЕООД.

Символичната първа копка е направена в края на град Сливница в присъствието на представители на строителния надзор, фирмата-изпълнител, кмета на община Сливница, директора на Областно пътно управление-София Румен Сачански и граждани. “Надявам се след като приключи строежът да е страхотен път, живописен. Да се оживи много. Всичките тези населени места, които са по протежение на пътя да се оживят. Между Сливница и Брезник ще стане под 20 минути пътят. Ние тепърва с Брезник имаме много общи бъдещи проекти, така че започва от днес, надявам се едно страхотно сътрудничество с Община Брезник”, каза кметът на община Сливница Васко Стоилков.

Срокът за изпълнение на двата участъка е 18 месеца, но той ще започне да тече, когато с протокол се открие строителната площадка. Проектът за ремонт на всички близо 19-те километра от третокласния път предвижда дейности като усилване на пътното тяло, полагане на нова асфалтова настилка, ремонт на малки съоръжения за подобряване на отводняването на пътя, нова хоризонтална маркировка и други. По време на ремонта ще се ремонтират четири големи съоръжения. Целта на строително-монтажните работи е да се хомогенизира трасето на пътя, да се подобри отводняването и да се осигурят комфорните условия за пътуване.

В отсечката на ремонтните дейности са въведени ограничения за движението в една лента от километър 9+280 до километър 20+800 и от километър 20+800 до километър 26+930. Крайният срок на въведените ограничения е до 31 октомври 2023 година, уточняват от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Републикански път 811 е третокласен и е част от републиканската пътна мрежа на България. Преминава през територията на Софийска и Пернишка област. Дължината му е 49 километра и 600 метра. След Сливница пътят преминава последователно през селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита, преодолява планината и слиза по югозападния й склон, като минава през село Арзан, където навлиза в Брезнишката котловина и достига центъра на град Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...