Танцова формация “ШарениЯ” към читалището на село Сопица с уикенд-маратон на фестивали до средата на месец юли

Танцова формация “ШарениЯ” към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица стартира уикенд-маратон от участия по фестивали в област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Формацията е създадена през 2021 година и е съставена от 20 танцьори на различни възрасти. Всички те по един или друг начин са свързани със село Сопица. Съставът изпълнява автентични и обработени хороводни танци. Участва в местни, регионални и национални фестивали и празници, от които печели награди и призови места.

На 11 юни танцова формация “ШарениЯ” стартира с уикенд-маратон от участия в областта. Тогава съставът се изяви на втория национален фолклорен събор “Люлин пее и танцува” в пернишкото село Люлин. На 17 юни е второто участие за този месец на формацията, която ще участва в IV фолклорен фестивал “На мегдано у Драгичево” в пернишкото село Драгичево. На 24 юни, когато в Сопица ще се проведе програма по отбелязването на традиционния събор, съставът подготвя изненада за жителите и гостите на брезнишкото село. На 1 юли танцьорите на “ШарениЯ” ще се изявят на XVI-ти регионален фолклорен събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница, а през следващите почивни дни (8 и 9 юли) формацията ще е част от петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” над брезнишкото село Гигинци. Това поясни за Zapadno.com ръководителят на танцова формация “ШарениЯ” и секретар на читалището в село Сопица Кристиян Ивайлов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...