Слаковчани са наричани “подничари” след преселване в махала към пернишкото село Дивотино

В миналото жителите на брезнишкото село Слаковци се преселили от полите на Черна гора към настоящото местоположение на населеното място и в махала към сегашното пернишко село Дивотино. Това разказа специално за Zapadno.com секретарят на слаковското народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева.

Дългогодишният читалищен секретар Светла Пантелеева е събирала данни всичко свързано със Слаковци от разказа на по-възрастни слаковчани. Голяма част от тези слаковчани вече не са между нас, но благодарение на записките историята на селото ще бъде предадена на следващите поколения. Интересен факт от историческата памет на Слаковци е свързан с градежа на църквата “Успение Богородично”. При строежа, който се е извършил с периода 1870 – 1873 година, всяко семейство е осигурявало храна за майсторите, които са градили храма. Това е третата църква на селото и тя е изградена при третото преселение на местните жители от полите на Черна гора.

“На старото място остават и черквата, остават и гробищата. И идват тук. Третото преселение е поради чума. Част от тези, които са успели да се спасят, идват тук на това място, където сега е Слаковци, а другата част отива в Дивотино в махала “Бреси” (бел. ред. махала “Бреста”, на която слаковчани казват “Бреси”). Там се заселват част от слаковчани и са правили подници. Така местните в Дивотино им слагат названието “подничари”. До ден днешен го има това нещо”, каза Светла Пантелеева. Тя е разкрила още, че дядо Иван от управата на Дивотинския манастир е помогнал на оцелелите от чумата слаковчани да се заселят в село Дивотино. Заселилите се слаковчани на сегашното място на Слаковци са се прехранвали с работа в турски чифлик край селото.

Виж също...

Loading...