100-годишен паметник в Брезник съхранява паметта на герои, загинали в няколко войни – СНИМКИ

През 2023 година се навършват 100 години от изграждането на войнишкия паметник над Арката на 5-ти конен полк в град Брезник. Монументът е издигнат в чест на 110 войници, загинали в няколко войни в периода 1912 – 1918 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Войниците, увековечени чрез паметника, са се сражавали в Балканската война (1912 – 1913 година), Междусъюзническата война (1913 година) и Първата световна война (1914 – 1918 година). В тези войни са участвали мъже от Брезник, селата Ребро, Ноевци, Беренде, Егълница, Ярловци, Вукан и други населени места на България. “Паметникът представлява пресечена пирамида. Изобразени са подковата на 5-и конен полк и кръст за храброст. Но имената на всички загинали не са записани, защото вероятно не е имало място. Те са общо 110 – войници, подофицери и така нататък. По-важно е това, че за да се построи този паметник, е бил създаден Инициативен комитет и забележете в него са участвали четирима от гражданското население и четирима от 5-ти конен полк. Имената на хора, които са от нашия град, са Миленко Тонев, който е бил бакалин, Симо Кънчев, Стоянчо Кацаров и Слави Георгиев, който е бил кръчмар. Те са се събирали в неговата кръчма, която е била на центъра и там са решавали и започвали да събират парите за паметника”, каза историкът и краевед от Брезник Аниела Асенова.

За изработването на монумента, който е с височина 3 метра, е бил поканен майсторът от София Заре Балкански. Кръстът за храброст на паметника се изобразява по този начи от 1888 година и се дава за особен героизъм и себеотрицание. Кръстът е на лицевата част, а останалите три страни са разпределени в посоките на отделните по-големи битки във войните. “Това е паметник, който показва как брезничани заедно са се обединили с 5-ти конен полк, да създадат нещо за героите и за всички загинали във войните. През 1923 година паметникът е открит с духова музика”, каза още Аниела Асенова.

Пространството около паметника, който тази година навършва 100 години, се поддържа от “Трейс Рисорсиз”. От 2016 година дружеството, чийто технически и административен офис се намира в близост до монумента, с доброволен труд се грижи за приветливия вид около него.

Седем години след това е открит войнишкия паметник в брезнишкото село Долна Секирна, който се намира срещу училището. “Този период хората са били с много национално самосъзнание. Започват да събират пари и да построяват паметници. Скоро открихме едно име на участник от Долна Секирна, загинал в Сръбско-българската война. Това е канонир Константин Иванов в I-ви артилерийски полк, втора батарея. Загинал е на 5 ноември 1885 година в Сливница. Там е и погребан”, добави местният историк и краевед Аниела Асенова.

Разгледайте още снимки на паметника над Арката на 5-ти конен полк, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...