Навръх Еньовден в Трънско: Млечни продукти и мед от селата Филиповци, Глоговица и Студен извор ще се предлагат в родното място на доктор Стамен Григоров

Млечни продукти от трънските села Филиповци и Глоговица, както и мед от село Студен извор, ще бъдат предложени по време на отбелязването на Еньовден в Трънско, съобщиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

Zapadno.com припомня, че утре (24 юни) край Музея на млякото в село Студен извор ще бъде отбелязан празникът на билките Еньовден. Посетителите ще могат да опитат млечните продукти на Гергана Георгиева от село Филиповци, която е победител в раздел “Кашкавал” от Празника на млякото. “Ще имаме удоволствието да се запознаем с продуктите на фермата от Глоговица с представител Беатрис Юлиянова, чиито качества са вече добре известни по Трънско. Пчеларската фамилия Тодорови от с. Студен Извор и тази година ще ни представят уникалните качества на техния мед. Около 11 часа, ще имаме удоволствието да наблюдаваме демонстрация на приготвяне на сирене от Мина Варджиева и добре известната й сиренарска школа”, добавиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”. На събитието всеки ще има възможност да си приготви своя собствена уникална купичка с кисело мляко. Честването на празника ще стартира в 10 часа с плетене на Еньовски венец.

Музеят на киселото мляко в село Студен извор, което е родното място на доктор Стамен Григоров, е открит на 29 юни 2007 година. Музеят е разделен на две експозиции – етнографска и съвременна. Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в тогавашното село Извор (сега Студен извор). През 1905 година доктор Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...