Марката “Граовски събор “Видовден” ®, патентована от Община Брезник, навърши 10 години

Навършиха се 10 години от патентоването на словната марка “Граовски събор “Видовден” ®, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2013 година по инициатива на кмета на община Брезник Васил Узунов общинската администрация пантентова Граовския събор “Видовден” ®. През 2019 година Община Брезник откупва от Филип Седефчев логото на Граовския събор “Видовден” ®, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Така правата за марката и логото са само на Община Брезник.

В миналото хората са идвали на събора “Видовден”, за да си купят разсад за праз лук, да се сдобият със земеделско сечиво и да си наемат работници за селскостопанската работа. Според възрастните хора и старите предания името “Видовден” буквално означава на граовски “Да се видимо”. Има и друг смисъл на името, което произлиза и от заканителното “Че дойде Видовден” – всичко лошо, сторено през годините ще бъде наказано. “Къде е истината – никой не знае. Но аз като учител по история търся истината най-вече в историята. “Видовден” го свързвам с Косовската битка (15 юни, 1389 година). Това е битката на Косово поле. Тогава самият сръбски княз Лазар събира християнска войска и според османо-турски документи в нея са участвали много християни – и албанци-християни, и българи, унгарци, поляци, сърби, хървати и други. Всички отиват на бой срещу Мурад I, защото все по-навътре на Балканите навлизат турците”, разказа за Zapadno.com през 2018 година местният историк и краевед Аниела Асенова.

По време на турското робство съборът “Видовден” се е провеждал в местността “Кална бара” в землището на село Бабица. Там е имало чешма, римски мост и оброк. След това мястото на провеждане на празника е било при бившите казарми на входа на град Брезник, откъм Перник. “След 9-ти септември 1944 година е било много трудно да се прави този събор. Бил е табу до 1953 година, когато започва този събор на “Бърдото” като събор на българо-съветскта дружба, след това на народното творчество и лека по-лека става едно надпяване на “Бърдото”. След този период решават събора отново да се провежда в града”, каза преди 5 години Аниела Асенова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...