Паметникът в Градската в Брезник навърши 120 години, които ще бъдат отбелязани със заупокойна молитва, изложба и почит

120-годишнина от издигането на паметника-костница на загиналите в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война ще бъде отбелязана през следващата седмица, предаде репортер на Zapadno.com.

Монументът се намира в градския парк на Брезник или по-известен като Градската. Издигнат е в началото на XX век в чест на загиналите в боя на Бърдото в началото на месец ноември 1885 година. За издигането му през 1896 година в Брезник се създава комитет, в който активно участва гражданството. Автор на проекта на паметника е военният инженер капитан Руси Лудогоров, а строител е предприемачът от София Васил Андонов.

Паметникът е открит на 15 юни 1903 година. 120 години след това събитие институции и брезничани ще отбележат кръглата годишнина със заупокойна молитва, която отец Михаил ще направи. В деня на честването, който ще е 28 юни, ще бъдат поднесени цветя. Около монумента ще бъде подредена изложба с фотодокументални табла от Общински исторически музей-Брезник. Организатори на честването са Община Брезник, народно читалище “Просвещение-1870”, Общински исторически музей-Брезник и средно училлище “Васил Левски”. Церемонията по отбелязване на годишнината ще стартира в 11 часа, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...