75 години духовен живот или как брезнишкият храм “Свети Георги Победоносец” се е развил от миналото до наши дни

Изложба, посветена на 75-годишнината от освещаването на храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник, е подредена в малката зала на църквата, съобщи за Zapadno.com местният историк и краевед Аниела Асенова.

Снимки от миналото и по-ново време показват различните периоди от развитието на църквата. Свещеници, които са служили през годините, литургии и чествания на духовни празници, както и други моменти присъстват в изложбата под надслов “75 години духовен живот”. Последното десетилетие развитието на църквата напредва и това също е показано в снимките, които са от личния архив на Аниела Асенова. Тематичната изложба може да бъде разгледана през следващите седмици.

Основите на храма се полагат през 1927 година. Градежът се извършва бавно и едва след 1934 година се нареждат тухлите. През 1943 година църквата почти е завършена, но след 9-ти септември 1944 година сградата е превърната в склад. Благодарение на усилията на тогавашното църковно настоятелство храмът престава да бъде използван за склад. На 21 юни 1948 година църквата е осветена. Друга интересна подробност е, че църквата е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски” в София. Прочетете още по темата в публикацията: Храм-паметникът “Свети Георги Победоносец” е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски”.

Официалното честване на 75 години от освещаването предстои да бъде отбелязано.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...