Местят честването на 120-годишнината от изграждането на паметника в Градската в Брезник, ако времето в сряда е дъждовно

Мястото на отбелязването на 120-годишнината от изграждането и освещаването на паметника-костница на загиналите в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война може да се промени при неблагоприятни метеорологични условия, става ясно от обявление от Община Брезник.

Честването на 120-годишнината е насрочено за 28 юни (сряда) от 11 часа на паметника в Градската в Брезник. На събитието отец Михаил ще отправи заупокойна молитва в чест на загиналите в битката отпреди повече от век. Освен това ще бъдат поднесени цветя от институции и граждани. Около монумента Общински исторически музей-Брезник ще подреди изложба, която показва моменти от изграждането му и битката край Брезник по време на Сръбско-българската война. При дъждовно време честването ще се състои в храм-паметник “Свети Георги Победоносец”.

Паметникът е открит на 15 юни 1903 година. За издигането му през 1896 година в Брезник се създава комитет, в който активно участва гражданството. Автор на проекта на паметника е военният инженер капитан Руси Лудогоров, а строител е предприемачът от София Васил Андонов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...