Водата в село Неделково отново потече след авария, но колко ще я има зависи от дъждовете и поливането на градини

Лятото настъпи преди дни и проблемите в малките населени места отново се завръщат заедно с летните температури. Те са два основни – безводие и отпадъци. Село Неделково в Трънско е сред първите малки населени места, в които вече е налице единият традиционен проблем, предаде репортер на Zapadno.com.

От края на миналата седмица в селото, през което преминава пътят Брезник – Трън, няма питейна вода от чешмите. Проблемът е бил възникнала по водопроводната мрежа авария, но и увеличеното потребление. Водата вече отново тече по тръбите, като в най-високите части на селото е възможно все още да усещат липсата на живителната течност.

Неделково не разчита на усугите на ВиК-Перник и се снабдява с вода от собствен резервоар. Съоръжението се пълни с вода вследствие на дъждове. Когато потреблението се увеличи, поради използване на водата за поливане на градини, резервоарът се изпразва по-бързо. Ежемесечно водата от резервоара се изследва от Регионална здравна инспекция-Перник за качеството и. Пробите показват, че живителната течност е годна за пиене, но въпреки това хора в населеното място я използват за поливане, поясни за Zapadno.com кметският наместник на Неделково Гергана Гигова. Тя многократно е отправяла забележки и дори се е стигало карала на хора, които използват водата за поливане, но ефект от това няма.

Някои от местните разчитат на водата от собствени водоизточници, въпреки че от селския водопровод тече питейна такава.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...