Брезничани честват празника на християнските апостоли свети Петър и свети Павел в църква и на местността „Петров камък“

Петровден или празникът на християнските апостоли свети Петър и свети Павел ще бъде отбелязан от жители на град Брезник утре, 29 юни, предаде репортер на Zapadno.com.

Началото на честването ще бъде поставено с литургия, която отец Михаил ще отслужи от 9:30 часа в местния храм “Свети Георги Победоносец”. След службата духовникът ще извърши водосвет. Отбелязването на празника ще продължи в местността “Петров камък”, която се намира на улица “Шипка” в Брезник. Там отец Михаил ще отправи молитва и благослови храна за здраве, която ще бъде приготвена за празничния ден.

В местността “Петров камък” се намират руините на средновековната църква „Свети Петър“. Историческите извори разказват, че храмът там е изграден през 1250 година. През османско владичество кърджалийския главатар Кара Фейзи опожарил светата обител заедно със свещеника и богомолците в нея. В наши дни останки от покрива на храма напомнят за случилото се.

На Петровден се коли „петровско пиле”. По традиция рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В някои краища народът чества свети Павел на следващия ден 30 юни – Павльовден.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...