Полицаи по пътна безопасност от област Перник и още 4 региони на страната обмениха опит с френски експерти на работен семинар

Поставили сме си цел да постигнем трайно намаляване на пътнотранспортния травматизъм и сме отворени да чуем всяка идея и добра практика, която ще ни помогне да я постигнем, заяви заместник-директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ старши комисар Борислав Муеров, който откри работния семинар за обмен на опит с френски експерти. В него участваха ръководни служители, занимаващи се с пътна безопасност от Главна дирекция “Национална полиция”, Столичната дирекция на вътрешните работи, Академията на МВР и областните дирекции на МВР в Кюстендил, Пазарджик, Перник и София, началникът на отдел “Автоматизиран контрол” към Делегацията по пътна безопасност на Франция Гийом Жиро-Витучкина, заместник-началникът на отдел “Териториални звена и обществен ред” Давид Пусе, техническите експерти Винсен Ерво и Бартоз Сюлек, аташето по международно сътрудничество в областта на сигурността към посолството на Франция в София Лоран Ърст и френският офицер за връзка Борис Вериер, съобщиха от МВР.

Форумът е част от дейностите в Програмата за сътрудничество между полицейските служби на България и Франция за обмяна на опит и добри практики по линия на безопасността на движението по пътищата.
В рамките на семинара Давид Пусе запозна българските си колеги с френския опит и усилията на неговата страна жертвите при пътнотранспортни произшествия да бъдат намалени. От изнесените данни стана ясно, че Франция полага сериозни усилия през годините и от времето след 1970 година периодично прави промени в законодателството си, водещи до положителни резултати в ситуацията. С една от възловите, извършена през 1992 година, е въведена специална точкова система, при която за всяко нарушение на водач се отнемат и контролни точки. Максималният им брой за Франция е 12, но за отнемане на предимство на пешеходец се отнемат 6 точки. Така реално един недобросъвестен водач, който за кратко време изразходи точките си, рискува да остане без свидетелство за правоуправление, а за да възстанови правото си да управлява се изисква ново явяване на шофьорски курс. Той обърна внимание и на предвидената в законодателството санкция – конфискация на превозно средства, за определени нарушения. Друга мярка, дала сериозно отражение върху ситуацията там, е приетото през 2004 година намаляване на ненаказуемите количества съдържание на алкохол в кръвта за младите водачи и шофьорите на автобуси до 0,2 промила. В резултат на всичко това травматизмът днес във Франция се движи на средните нива за Европа, коментира зам.-началникът на отдел “Териториални звена и обществен ред” – Франция.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...