Почетен караул с ученици и заупокойна молитва в Градската в Брезник за годишнината на паметника – ВИДЕО

Десетки брезничани присъстваха на честването на 120-годишнината от изграждането и освещаването на паметника-костница на загиналите в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Паметникът е открит на 15 юни (по стар стил) 1903 година. За издигането му през 1896 година в Брезник се създава комитет, в който активно участва гражданството. Автор на проекта на паметника е военният инженер капитан Руси Лудогоров, а строител е предприемачът от София Васил Андонов.

Отбелязването се проведе в Градската градина на Брезник, където преди повече от век е издигнат монументът. На събитието присъстваха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков, младши експертът по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към община Брезник Румяна Кръстева, секретарят на община Брезник Иванна Венева, колективите на Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник, ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски” и граждани. Двама ученици от училището застанаха на почетен караул, облечени в четнически униформи.

В началото брезничанинът и самодеец М. Миланов рецитира стихотворението от Иван Вазов “Новото гробище над Сливница”. След него секретарят на народно читалище “Просвещение-1870” Борис Борисов даде думата на местния историк и краевед Аниела Асенова. Тя се обърна към учениците, за да им разкаже каква е символиката на паметника и как преди десетилетия са пренесени тленните останки на загиналите в боя край Брезник от Бърдото на мястото на монумента. Историкът отбеляза, че паметникът е в чест на 48 загинали в битката край града по време на Сръбско-българската война, но със свои бивши ученици-пътешественици са издирили още имена из архивите. В сражението през ноември 1885 година са загинали 94 българи.

Отец Михаил отправи заупокойна молитва в памет на загиналите в битката край Брезник и също се обърна към присъстващите с кратко приветствие. Духовникът каза, че на честването днес трябва да е целият град, а не десетки хора. Накрая присъстващите поднесоха цветя на паметника.

Около паметника Общински исторически музей-Брезник подреди четири табла с историята за битката край Брезник през далечната 1885 година и изграждането на паметника.

Вижте във видеото как беше отбелязана 120-годишнината от изграждането и освещаването на паметника-костница в Брезник:

Виж също...

Loading...