Земеделецът Венцислав Митков пред фермери и експерти: Очакваме да отпадне данъкът на субсидиите до 100 хиляди

Земеделски стопани от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград се включиха в среща с представители на парламентарната комисия по земеделие в 49-тото Народно събрание, сред които бившият земеделски министър Десислава Танева. Участие в срещата взеха и земеделци от Брезнишко, Трънско, както и ръководствата на Областна дирекция “Земеделие”-Перник и Общинска служба по земеделие-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Срещата се състоя в зала “Панорама” в град Перник и беше открита от председателя на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков. “Както знаете след протеста пуснахме писма до всички парламентарно представени партии. На едно от писмата ни отговориха от политическа партия ГЕРБ. Направихме предварителна среща в Народното събрание. Говорихме по много точки. И помолихме госпожа Танева, ако може да дойде като експерт и каквото имате вие да задавате, да го зададете. Това, което успяхме да постигнем – малко е, но имаме напредък. Това е за отпадане на данъка на субсидиите до 100 хиляди. Мина през парламентарната комисия по земеделие. Сега чакаме през финансовата комисия да мине и вече да влезе в парламента за гласуване”, каза Венцислав Митков. На предварителната среща се е дискутирал вносът на селскостопанска продукция от Украйна, точки за добро и успешно земеделие, както и други актуални теми за родните фермери.

Разяснения по тези и други теми, които вълнуват земеделските стопани направи и експертът от парламентарната комисия по земеделие и народен представител Десислава Танева. По време на изказването си бившият земеделски министър засегна и темата за проекта на държавния бюджет, който предстои да бъде разглеждан и приет. Той е с около 170 милиона лева по-малко в частта за субсидии за нефинансови предприятия по сметката на Държавен фонд “Земеделие” и в частта за разходи за подкрепа на земеделието спрямо този през 2022 година. “Аз казвам, че цифрите по публикувания преди две вечери бюджет, който тепърва ще влиза в Народното събрание, е със около 178 милиона лева по-малко от предходната цяла 2022 година. Това безспорно много ще затрудни фермерите в тази ситуация. Тук още две допълния искам да направя, които ви касаят. Значи, това е по-малкия размер на бюджет спрямо 2022 година. Извън това междувременно Европейската комисия пусна още два инструмента за петте страни от Източния блок във връзка със срива на пазара на зърнено-житните култури. За съжаление в този списък освен този тип култури липсва мляко, медът, които много касаят българското фермерство. Те са на обща стойност двата пакета приблизително 20 милиона евро. Като всяка страна-членка има право още три пъти по толкова да даде на националното финансиране или още 60. Нещо, което в рамките на този бюджет ние не можем да си позволим, защото дори не може да се защити помощта, която бе давана като подкрепа от миналата календарна година – говоря 2022-ра”, каза Десислава Танева. По отношение на субсидиите, които да бъдат извадени от облагането на първите 100 хиляди, е преминало на първо четене в парламентарната комисия по земеделие. “Вероятно ще продължи в дебата като част от общия данъчен пакет във връзка с приемането на бюджета за 2023 година”, завърши експертът от комисията по земеделие и народен представител.

Срещата със земеделски стопани продължи с дискусия по актуални проблеми и казуси, които стоят на дневен ред пред родните фермери.

Утре народните представители ще дискутират в парламента политиката на правителството за развитие и защита на селскостопанското производство в България, осигуряващо храни от първа необходимост за населението като хляб, мляко и млечни продукти, телешко и свинско месо, плодове и зеленчуци.

Виж също...

Loading...