На Петровден брезничани възстановиха забравена традиция и отправиха молитви от стар оброк – СНИМКИ

Забравена през десетилетията традиция беше възстановена на Петровден в град Брезник, съобщи за Zapadno.com местният историк и краевед Аниела Асенова.

Отбелязването на празника на християнските апостоли свети Петър и свети Павел стартира с тържествена литургия, която отец Михаил отслужи сутринта в храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. След службата отецът извърши водосвет и освети храна, която вярващи донесоха в църквата.

Група брезничани, сред които заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска и младши експертът по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към община Брезник Румяна Кръстева, взеха участие в отправяне на молитва от оброка над руините на средновековната църква „Свети Петър“ в местността “Петров камък”.

В миналото на този оброк се е отправяла молитва и раздавал курбан за Петровден. Традицията е била прекъсната преди повече от 70 години и на днешния ден тя отново е възстановена. През последните няколко години брезничани и гости на града се събират около самите руини от храма, където и днес бяха поставени цветя в знак на почит.

Разгледайте снимки от честването на Петровден в град Брезник:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...