Почина писателят от село Долна Секирна Янко Станоев, който е носител на множество наши и чуждестранни награди за литература

Напусна ни писателят Янко Станоев (9 октомври 1944 – 25 юни 2023), съобщиха от Съюза на българските писатели.

Роден е в село Долна Секирна, Пернишка област. Средното си образование завършва в Перник, а висше – славянска филология, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първите си разкази публикува във вестниците „Средношколско знаме“, „Студентска трибуна“, „Народна младеж“, „Стършел“, в списанията „Родна реч“, „Български воин“, „Дружба“ и други.

Бил е редактор в списание „Български воин“ и „Дружба“, във вестник „Народна младеж“ и „Славянски вестник“ и в редакцията за документални филми на БНТ.

Принадлежи към яркото поколение български белетристи, утвърдило се през 70-80-те години на миналия век. Автор е на разкази, повести ,романи, сатири, публикувани в 16 книги, между които са „Билет за отиване“, „И ние сме богове“, „Неандерталецо мой“, „Старите казарми“ „Ловецът на таралежи“, „Двойникът“, „Блудния син, „Танцът на сатирите“, „Очите и зелени, баща и полковник“, „В клетката на тигъра“, „Шедьоври“, „Старецът и реката“, „Поучителна история“, „Много скверен човек“, „Кой уби полковника?“, „Целувката на змията“ и други. Носител е на множество наши и чуждестранни награди за литература.

Поклон пред светлата му памет!

Виж също...

Loading...