Над 4 километра водопровод в село Лялинци са ремонтирани със средства на местни хора, предстоят още облагородителни дейности

Отчетно събрание се състоя на площада в трънското село Лялинци. На срещата основно бяха дискутирани разходвани средства за ремонт на част от селския водопровод, предаде репортер на Zapadno.com.

От няколко години насам местни хора организират живеещите в Лялинци и тези с имоти в населеното място. Основната цел е облагородяване на селото със собствени средства, които се събират от врата на врата. На събранието присъстваха около 20 човека, но почти всеки представляваше по няколко души, обитаващи един адрес или такива, които нямат възможност да присъстват.

Отчет за изразходвани и натрупани събрани от хората пари беше направен от Цветелина Маркова и Йордан Стоилов. В началото пред местните беше разяснено, че всички събирани средства се отчитат и следят от комисия, съставена отново от хора от Лялинци. През 2022 година са събрани 9 824 лева от 89 имота заедно с останали средства от предходна година и додадени съхранявани в Ташко Минков от предходни периоди пари. Минков освен живеещ в селото е и общински съветник в Общински съвет-Трън. За подмяна на водопроводно трасе, което е било на повече от 80 години, са изразходвани общо 5 870 лева и 10 стотинки. От тази сума за тръби и водопроводни части 1 850 лева и 10 стотинки. Другите 4 020 лева са изразходвани за работа на багер и други допълни разходи. В момента в наличност от миналата година са 3 953 лева и 90 стотинки.

Предложено беше да продължи събирането на такса по 100 лева от къща за довършване на ремонта на водопровода. “Предполагаме, че тази година за последен път ще съберем по 100 лева. А вече от догодина на 60 лева ще стане, за да можем да приключим и да не се търкаляме и тази година, и догодина. Да се знае, че всичко с водопровода, централните водоизточници и кранове – всичко е подменено”, обясни Йордан Стоилов. В планината над селото има два каптажа, от които при повече дъждове водата изтича от тях. “Тази година от 20 – 30 години не е влизала в селото. Това, което може да се вземе не е много. Може да е 3 – 4 литра в минута, но така както сме го сметнали с Ташко Минков и с Цвети, излиза че това ще са някъде 100-тина кубика на месец или може би малко отгоре”, добави Йордан Стоилов.

За последните 2 години с усилията на местните плюс положен доброволен труд са ремонтирани над 4 километра и 300 метра водопровод в селото. Освен това са ремонтирани централните тръби от резервоара на Лялинци и е извършена подготовка на каптажи. На събранието беше отбелязан и фактът, че първата година от стартиране на събирането на пари, са били събрани над 15 хиляди лева. Тогава сумата е била събрана от около 160 имота в Лялинци. Населеното място не се обслужва от ВиК-Перник чрез клона на дружеството в град Трън.

През 2020 година отново с доброволен труд, но и със съдействието на работници и техника от Община Трън е почистена крайпътна растителност между началото на Лялинци и разклона за главния път. На дневен ред е продължаване на почистването, но в отсечката от края на населеното място към съседното село Ребро. “Искаме да извикаме багер да почисти целия път, който да се разшири. Той е широк над 4 метра, в момента само една кола може да мине. Само че тези пари, които ще се изхарчат да се плати една машиносмена на багер, булдозер или каквото и да било, ще струва пари. И да се дръпнат от касата например 500 лева за един ден или два дена, колкото е необходимо да си изчистиме пътя. Защото, ако и тази година се съберат 9 000 лева ще може да направим допълнително и пътя към Ребро, да се изчисти”, каза Йордан Стоилов. Предложението беше подложено на гласуване и прието с уточнението, че преди да се потърси частна машина, да се потърси съдействието от Община Трън.

В края на събранието беше взето решение до края на лятото да се проведе още една среща, за да се доуточнят финансови теми.

Виж също...

Loading...