Година след смъртния случай на Ждрелото на река Ерма фирма обследва състоянието на скалите

Специализирана фирма извършва обследване на състоянието на скалите на Ждрелото на река Ерма. Тя е специално наета от Община Трън, пише вестник “Съперник”.

“Наехме тази фирма, за да направи обследване и да получим от нея обстоен доклад не само за състоянието на скалите, а затова какво е необходимо да се направи с цел предотвратяване на евентуални инциденти. След това ще преценим, на базата на доклада, какво трябва да се направи и дали всички дейности, които трябва да бъдат извършени ще може Общината да осигури финансиране или ще търсим съдействие. По отношение на екопътеката, по нея бяха извършени няколко мероприятия, които имаха за цел нейното укрепване и възстановяване. Имахме забележки към фирмата, с които тя се съобрази и отстрани нередностите”, поясни кметът на община Трън Цветислава Цветкова пред печатното издание.

В средата на месец юли 2022 година в района преди моста към тунела под скалния масив край река Ерма загина туристка от София. Инцидентът се случи след отчупване на скала от Ждрелото на река Ерма.

През последните няколко години в района около дългия тунел при Ждрелото на река Ерма периодично се случва да падат камъни от високата част на природната забележителност.

През месец май тази година експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили планова проверка в землището на трънското село Ломница във връзка с режима на защитената територия. При инспекцията не са установени нарушения.

Виж също...

Loading...