Певицата от Долна Секирна Яна Кирилова е удостоена със златен медал за изпълнение на фолкорния събор “Витошки напеви”

Яна Кирилова от брезнишкото село Долна Секирна е удостоена с индивидуална награда от XVI-ия Регионален фолклорен събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница, научи Zapadno.com.

Самодейната певица Яна Кирилова, която е част от народно читалище “Иво Войвода-1928” в Долна Секирна, е удостоена със златен медал и диплом в категорията “Традиционен фолклор” в раздела за певици, певци и инструменталисти. Участието и на събора бе оценено от жури с председател Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при Българска академия на науките и членове хореографът от Перник Александър Нецов и музикологът от Перник Верка Момчилова.

Яна Кирилова започва първите си стъпки към музиката едва на 4-годишна възраст. Подкрепа в начинанието и оказва нейната баба. Първоначално творческият и път е започнал в състав с ръководител музикалният педагог по автентичен фолкло Мариана Янкулова към Обединения детски комплекс в Перник. Сега тя е част от дейността, която читалището в Долна Секирна развива.

Около 330 самодейци от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград показаха своите умения на Регионалния фолклорен събор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...