Сагата за превоза от Брезник до Божурище скоро може да се разреши, областната управа съдейства за намиране на решение

Проблемът с липсата на обществен превоз от Брезник до Божурище през село Бабица беше дискутиран на заседание на Областната комисия по транспорт, което се проведе на 29 юни в Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на заседанието заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров запозна присъстващите представители на институции и други общински администрации в региона с темата. “Община Брезник има една сага от дълги години с транспорта от Брезник до Божурище през Бабица. Ние вече сме писали писмо до областния управител на Перник, което е изпратено до Столична община да прехвърлят квотата на Община Брезник”, каза Иван Бъчваров. Заместник-кметът изтъкна, че особено в летния сезон има желаещи да пътуват, но последното населено място, до което достига обществен превоз е село Делян. След това село пътуващите от Божурище към Брезник и населените места преди града трябва да търсят алтернатива с ходене пеша или придвижване с частен автомобил. В средата на месец юни тази година от Община Брезник излязоха с публично съобщение за казуса. Прочетете още по темата в публикацията: Община Брезник за пътнически неволи: Предприехме всички действия, които са в компетенциите ни за автобусната линия през Божурище.

На заседанието присъстваше и председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова, която се включи по темата с възникналия от няколко години проблем. Тя разясни приети наскоро промени в Наредбата за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси. “Прехвърлянето на квотите би следвало да се случи по решение на Общинския съвет. Това понеже го правихме по отношение на Ковачевци преди няколко години. Общинският съвет взема решение, с което задължението за възлагане на Пернишката община се прехвърля на Община Ковачевци”, поясни Магдалена Милтенова. Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта добави, че във връзка с измененията в Наредбата за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси линии като Брезник – Божурище вече попадат в междуобластна транспортна схема, а не в републиканска. “Режимът на междуобластната ще бъде същият. Пак ще се утвърждава от министъра на транспорта. Но на практика няма пречка Столичният общински съвет да си вземе това решение”, каза още Магдалена Милтенова. На база това решение Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” ще се произнесе със становище.

Заместник-областният управител на област Перник Илинка Никифорова добави, че областната управа ще съдейства за по-скорошното разрешаване на проблема. “Да погледнем Наредбата, да погледнем кореспондецията и бързо да задвижим всички необходими мерки. Писмото до Столична община, защото те трябва да направят заседание на Общинския съвет. Да я включат тази точка. Така че това е въпрос на работа от областната администрация”, каза Илинка Никифорова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...