Най-малките танцьори на Църногорския събор ще бъдат децата от детски танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна”

Групата 4 – 5-годишни танцьори от детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото сдружение “БрезиЯна” са най-малките участници в тазгодишното издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, съобщи за Zapadno.com главният експерт “Култура и духовно развитие” в Община Перник Иванка Василева.

Фолклорната програма на петото издание на Църногорския събор ще се проведе днес и утре (8 и 9 юли) на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци. На 8 юли на сцената на манастирските ливади ще се явят 478 броя участника. От тях професионални изпълнители са 128 броят участници и 350 са самодейците. На 9 юли на сцената ще се явят 385 броя участника. От тях професионални изпълнители 20 броя и 365 самодейци.

Общо на сцената за двата дни ще се явят 863 броя участника. От тях професионални изпълнители са 148 броя и 715 са самодейците от областите Кюстендил, София, Благоевград, Видин, Монтана и Перник. Програмата на сцената в първия ден се предвижда да продължи 11 часа, а във втория – 6 часа.

Най-малките танцьори на сцената ще бъдат децата от групата (4 – 5-годишни) на детски танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна” от Брезник с ръководител и хореограф Яна Кираджиева. Те се очаква да се изявят на 8 юли в 17:10 часа. Най-малките певци в програмата ще бъдат децата от 4 до 7-годишна възраст от детска вокална група “Рилски звънчета“от град Рила с художествен ръководител Емилия Начева.

Най-възрастна участничка е Олга Шаранкова на 87 години. Тя е ръководител на фолклорна група при народно читалище „Евлоги Агайн-1927“ в радомирското село Владимир. Участничката ще се включи в кулинарната изложба със старовремски ястия от Граово и ще покаже най-старите граовски рецепти и храни. Най-многобройната детска група е “Разметанче“ от град Бобов дол с художествени ръководители Бойко и Александър Седевчови. Общо 45 деца са в състава. С тях ще бъде и народният певец Орлин Делибалтов. Най-големият детско–юношески фолклорен ансамбъл “ДАНИ“ от град Дупница с художествени ръководители Воин и Галя Войни. Най-голямо присъствие от самодейците е това на фолклорен танцов ансамбъл “Дупница“ от Дупница с художествени ръководители Воин и Галя Войни.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел –Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...