Още интересни факти за петото издание на Църногорския събор или какво може да видите на манастирските поляни

Петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” ще бъде изпълнено с интересни моменти на манастирските ливади над брезнишкото село Гигинци, съобщи за Zapadno.com главният експерт “Култура и духовно развитие” в Община Перник Иванка Василева.

Само на 8 юли на Църногорския събор посетителите ще могат да видят първото по рода си изложение на манастирските поляни „В сърцето на Граово“ най-красивите чанове и носии от колекцията на семейство Дамянови от град Благоевград (над 600 броя). “Човекът е като дърво, расте нагоре, ако има здрави корени. Корените са родът, от който произхожда – семейството, дедите, поколенията назад във времето. А клоните, които прорастват от човека нагоре са бъдещите поколения, и така за тях той самият се превръща в корен. Какво е народ без минало? Историята на семейство Дамянови не е книга, не е учебник, това е завещание на цял един род и завещание за цял един народ”, сподели главният експерт Иванка Василева.

На 8 и 9 юли на Църногорския събор ще може да бъде разгледана богатата колекция от старинни оръжия на Ивайло Иванов от патриотичен клуб “Бдинци” – Видин, който е и войвода на четата за исторически възстановки “Тимошки хайдути”. Целта на родолюбецът от Брегово да покаже уникати, да завърже поредната силна връзка с паметта за миналото ни. “Не щади сили и средства да организира и участва във възстановки на исторически боеве. Провежда открити уроци по родолюбие в редица училища и детски градини. Дали наистина историята се учи по-лесно, когато можеш с очите си да видиш и с ръката си да похванеш носиите, вещите от бита, оръжията на нашите предци? Ето повод да се разходите на 8 – 9 юли”, отбелязва още Иванка Василева от Община Перник.

Посетителите на манастирските поляни, „В сърцето на Граово“ ще видят експонати от военната история, от хайдушкото движение до Първата световна война, затова важно място заемат униформите и оръжията.

Народно читалище „Просвета-1928“ в мездренското село Царевец ще покаже своето живо човешко съкровище – варене на домашен сапун. За това читалището е номинирано и вписано за умението „Варене на домашен сапун“ в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”, в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“. Тя е част от пилотната програма на ЮНЕСКО.

Общо за 8 и 9 юли участие на сцената ще вземат 31 институции с общо 863 броя участника, представители на народни читалища, частни формации, пенсионерски клубове от областите София, Кюстендил, Благоевград и Перник. Допълнително на улицата на Граовското село ще се включват читалища от област Перник, които ще демонстрират бит, кулинария и традиции от Граово.

Гостите на събора да имат възможност да присъстват на църковна програма. Освен това да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите“. На алеята на манастирските производители ще могат да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар.

Mестната семейна пекарна „Калина“ на Боряна и Марин Цветкови от брезнишкото село Ноевци ще предлага въртяно кафе, варено на пясък. Демонстрация на месене на погачи, теглени мекици, питки и баници, печени в подница също ще могат да се видят на шатрата на семейната пекарна.

Препоръчителният дрескод е „Шевица“.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...