Протест в Трън: Служители на филиала за спешна медицинска помощ подкрепиха исканията за подобряване условията на труд

Над 100 филиала на спешна медицинска помощ се включиха в подкрепа на своите искания във втория ден на протеста. Сред филиалите е и този за спешна медицинска помощ в град Трън. “Някои директори се опитаха да спрат част от работниците и служителите да се включат в настоящия протест, явно с цел да се покажат лоялни пред управляващите”, съобщиха от Национален синдикат “Защита”.

“При това положение призоваваме тези директори да бръкнат в собствения си джоб и да дадат на работещите увеличението на заплатите, което заслужават и да подобрят условията на труд. Напомняме, че тези протести са в подкрепа и на самите директори, именно с цел подобряване на условията за заетите в сферата на Спешна помощ. Отново апелираме всички работници и служители да бъдат съпричастни с протестите, като от вторник палатковия лагер се мести пред Народното събрание, като протестът ще се състои, когато започне обсъждането на бюджета, за чиято дата ще Ви информираме допълнително”, уточняват от доброволната синдикална организация.

От Национален синдикат “Защита” са изпратили до всички парламентарни групи предложения и са поставили исканията на работещите пред тях. Очакванията са управляващите да се отзоват на исканията. “От понеделник започваме срещи с представители на парламентарните групи с цел разрешаване на проблемите и подкрепа за работещите”, отбелязаха още от организацията.

Исканията на протестиращите в сферата на спешната помощ са за увеличение на заплатите на медицинските специалисти с 30 % и на шофьорите на линейки с 60 %. Условията на труд във филиалите и Центрове за спешна медицинска помощ да се подобрят и осигуряване на кадри са сред исканията на протестиращите.

Вчера Министерство на здравеопазването беше изграден палатков лагер. След изграждането му здравният министър професор Христо Хинков прие протестиращите на среща. “Министърът на здравеопазването професор Хинков поиска от нас в най-кратки срокове да му предоставим реалните искания, както и предложенията на заетите в Центровете за спешна медицинска помощ. До трайно уреждане на исканията ще се търси компенсация чрез ДМС за шофьорите”, добавиха от Национален синдикат “Защита”.

Снимка: Национален синдикат “Защита”

Виж също...

Loading...